Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 14 души от задържаните при вчерашната спецакция в столичния квартал „Орландовци”, съобщиха от прокуратурата.

Те ще отговарят за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи, кражби, производство и разпространение на акцизни стоки без бандерол. Сред обвинените са двама полицейски служители – взводни командири в столичното Второ районно управление.

Групата е разкрита след близо 7-месечно наблюдение и разследване на дейността ѝ.

Според прокуратурата събраните доказателства сочат, че групата е действала повече от три години. Разследва се съпричастието ѝ към тежки престъпления през последните години в различни краища на страната – грабежи, в това число в поща на част от парите за пенсии на жители в района, кражби на промишлени машини, влакови релси и др.

Налице са и данни, че участници в групата са извършвали погроми на паметници в Централните софийски гробища, за да принудят близките на починали да потърсят услугите им за възстановяване.

За шеф на групата се сочи лице с прякор Белия, който лично планирал престъпленията. Обвинените полицаи са известни с прякорите Мерцедеса и Камилата и са командири във Второ районно.

Тяхната роля е била да осигуряват липсата на полицейски сили в района на извършване на престъпленията.

В процес на установяване е срещу какво възнаграждение са извършвали подобни „услуги“.

По време на операцията по задържането на участниците в жилища, автомобили и при лични обиски бяха намерени и иззети наркотици, огнестрелни оръжия, близо един тон тютюн, заедно с машина за нарязването му. Иззети са и автомобили, за част от които има данни, че са крадени.

На обвинените за участие в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 9 март 2019 г. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искания за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.