Мащабна операция на полицията и спецпрокуратурата блокира днес столичния квартал "Орландовци".

Разбита е организирана престъпна група за разпространение на наркотици, грабежи и кражби.

Престъпната група е свързана с клана на Гольовците, който беше свързан и с убийството след масов бой в Кюстендил на 17 февруари.

Снимка: Ладислав Цветков

Има данни, че тя е била подпомаганa и от двама полицейски служители.

Кварталът остана блокиран в продължение на седем часа. Обискирани са почти всички къщи.

Снимка: Ладислав Цветков

"Искаха ми лична карта, аз я дадох и как я дадох почнаха да ме бият, с пистолети ни бият по главите и така, подигравки си правят с нас, гаврят се все едно сме животни”, оплака се жител на квартала.

От полицията опровергаха тези твърдения. Според държавното обвинение, за 24 часа са задържани повече от 15 души, но не се знае колко от тях ще бъдат обвинени утре за участие в организираната престъпна група.

Снимка: Канна Рачева

Според събраната до сега информация, групата се е занимавала от кражби на релси и чупене на паметници в гробищния парк, който е наблизо с цел хората да си платят и да бъде възстановен, до доста сериозни грабежи и престъпления срещу личността.

"Има установени над 10 - ако мога да ги нарека жилищни сгради, които са се присъединили към електропреносната мрежа незаконно, така че колегите започват бързи производства на място", обяви директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

Хората от квартала отричат.

Снимка: Ладислав Цветков

За участие в групата са арестувани двама полицаи - известни с прякорите си Боби Марцедеса и Камилата. Все още не са обвинени, обясниха от полицията.

Предстои да бъде доказана тяхната вина, за да им бъдат повдигнати обвинения, че са ги подпомагали при извършване на престъпленията, като тяхната дейност е била, образно казано, в този момент, когато са се извършвали престъпленията, да няма полицейски сили. Цялата група се наблюдава от миналото лято.