12 области в страната в плен на грипната епидемия. От днес строги ограничителни мерки се въвеждат в Перник и Шумен. От утре те ще бъдат в сила и за Хасково.

Мерките срещу заразата остават в Пловдив, Смолян, Плевен, Варна, Бургас, Габрово, Пазарджик и София-област, Ямбол и Велико Търново. Стотици училища в страната са спрели занятия, но само учениците в Бургаска област излизат в грипна ваканция.

От днес онлайн учат децата в Перник, Варна, Пазарджик , а от утре това ще бъде в сила и в София-област и Ямбол. От утре и Хасково е в грипна епидемия, но без ваканция за учениците.

Във втори „В“ клас на училище "Васил Левски" болните от грип деца засега се броят на пръсти.

„Само три деца са болни, като  две от тях са от тази сутрин са с неразположение“, обясни началният учител Таня Чонева.

В последния ден от оформянето на срочните оценки, 12 % от възпитаниците на училището не са в клас.  Такава е статистиката и за цялата област. Затова вместо грипна ваканция, властите въведоха стриктен здравен контрол на входа. На седмична база случаите на грип В страната са се увеличили с над 20 на сто, казват от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Пикът очевидно е близо – вероятно следващата седмица ще отчетем за последно повишени стойности на заболеваемост. Почти при всички се отчита повишаване на заболеваемостта. Изключение е Смолян, където първи въведоха мерки и има драстично намаляване на заболеваемостта“, подчерта проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

Вирусологът препоръчва маска на публични места, където има повече хора.

Обмисля се въвеждане на противоепидемични мерки заради грипа и в София. Те ще са насочени най-вече към лечебните заведения и по-засилен контрол в детските градини и училищата, това завиха за bTV от здравната инспекция в столицата.

13 области вече са в грипна епидемия, като от 1 февруари мерки има и в Хасковско - забранени са свижданията в болниците и в социалните институции. Спрени са консултации и имунизации.
Учениците обаче остават в клас.