110 години от началото на Балканската война отбелязва България днес. Победата на съюзниците носи освобождение от османска власт за много български градове и села. Сред тях е и Свиленград, за който 5 октомври се превръща в празник на града. 

Преди 110 години, от връх Курт кале,  днес Шейновец,  започва Първата балканска война. За по- малко от 40 минути османската военна крепост е превзета от 30-ти Шейновски полк на Осма тунджанска дивизия. За учителя по история от Свиленград Димитър Гилев, денят е повод за поредния открит урок по родолюбие. 

110 години от Балканската война
Снимка: bTV


„Това е война, която обединява духа на всички българи, живеещи във и извън пределите на България. С единствена цел - обединение на българската нация“, казва Елена Митева, директор на Исторически музей –Свиленград.

Битката за свободата на Свиленград днес е събрана в музея на града.

110 години от Балканската война
Снимка: bTV


„Това е гордост, някой да е оставил нещо след себе си и след това децата ти, внуците и правнуците да ги виждат, ей тука по витрината на музея“, казва Атанас Киризиев, правнук на участник във войната.

110 години от Балканската война
Снимка: bTV

Свиленград се превръща и в родно място на българската бойна авиация, след като от тук излита първият самолет с бойна мисия.

„Ние побеждаваме една империя, сломяваме нейната сила и успяваме да я избутаме от Балканския полуостров“, казва Димитър Гилев, учител по история, шейновец.

110 години от Балканската война
Снимка: bTV

И до днес мостът, който турските войски минират преди отстъплението, си е здрав. А доблестта и подвизите на българските воини, преминали по него, и продължили настъплението си е призната  и от защитника на Одрин Шукри паша, който възкликва: „Храбростта на българската армия е безподобна“.

110 години от Балканската война
Снимка: bTV