10 години от първата чернодробна трансплантация отпразнува днес Военномедицинската академия в София. Благодарение на лекарите там нов шанс за живот са получили 59 пациенти.

За 53-годишният Петър Тенев от Стара Загора днес също е празник. Втория си шанс за живот получил преди 9 години, когато му присадили нов черен дроб.

В 9 ч. на 9 септември започва операцията и съм номер 9 в списъка от трансплантираните”, спомня си Петър Тенев.

За разлика от Петър, който е чакал за донор 14 месеца, 37-годишният Бисер е живял с надеждата за добра новина цели 11 години.

"Беше Великден – точно навечерието на Великден, а самата трансплантация се направи точно на Великден това ми е останало най-вече и радостта, щастието, че ще се приключи с мъките, които си преживял”, разказа Бисер.

21 април 2007 г. - Доктор Иван Василевски добре си спомня тази дата, защото е част от екипа, който прави първата чернодробна трансплантация във ВМА. Операцията продължава 5 часа и половина.

"За нас беше изключително голямо вълнение, изключително голямо събитие – все пак трансплантологията е върхът в хирургията и всеки би искал да го види, да го пипне, да стигне до него”, каза д-р Василевски.

От началото на тази година медиците във ВМА са извършили 4 чернодробни трансплантации.