Година отсрочка за закриването на училището в горнооряховското село Поликраище. Новината дойде лично от министъра на образованието Красимир Вълчев, няколко часа след мирния протест на жителите на три села срещу решението на общинския съвет в Горна Оряховица.

Снимка: btvnovinite.bg
Десетки протестиращи излязоха на пътя Велико Търново-Русе тази сутрин с настояване училището да остане. Местните заявиха, че нямат възможност да водят децата от селото на училище в града всеки ден.

Родители казват, че са доволни от колектива и от отношението към децата.

„Основанието на Общинския съвет на Горна Оряховица е намаленият брой ученици, недобро качество на образованието, с което категорично не сме съгласни“, коментира учителят Тодорка Павлова.

Снимка: btvnovinite.bg

И според министъра на образованието в училището има проблеми. Вместо закриване обаче, предложи отсрочка от година - с условия.

Снимка: btvnovinite.bg
„Имаме проблеми с посещаемостта и с образователните резултати, със спадащия брой деца и с активността на персонала. Това значи учителите всеки ден да разговарят с родителите“, уточни Вълчев.

Снимка: btvnovinite.bg
В училището учат 33 деца от Поликраище, Крушето, Янтра, Първомайци и Горна Оряховица. С новите първокласници и завръщащите се от чужбина, ръководството очаква броят на децата за учебната 2020/2021 да достигне 50.