Свети Николай е живял през III и IV век след Христа. Бил е епископ в Мира, малък град, който днес се нарича Демре в Турция. Той бил щедър, справедлив и силно отдаден на църквата човек. Помагал на бедните, закрилял децата, покровителствал моряците.

Историите за чудесата, които създавал се разпространявали бързо. Св. Николай бил сред най-почитаните светци във Византия.

Снимка: btvnovinite.bg

По-късно легендата за него се развива в Северна Европа и накрая стига до бреговете на Новия свят, където през XVII в. преселници от Нидерландия започнали да произнасят Sаint Nicolaas като Sinterklaas, а в последствие на английски език – Santa Claus.

Снимка: btvnovinite.bg

Историите за щедростта и чудесата на св. Николай от миналото създали необходимостта от съвременния образ на Дядо Коледа. Въпреки, че двамата са много свързани, докато Дядо Коледа от Северния полюс е образ-символ на семейните традиции и празничния дух, неговият пра-родител св. Николай е и реална личност, чийто историческо пътешествие започва от днешна Турция.

Днес на средиземноморските брегове, близо до Анталия, се редят множество атрактивни почивни селища. Хиляди туристи търсят мекия ситен пясък, лазурните води и гостоприемството на южняците от Анадолските крайбрежия. И в най-горещите дни, сред палмовите дръвчета не могат да бъдат подминати, издигнатите скулптури на Дядо Коледа. Те са там, за да насочат вниманието на туристите към вълнуващото пътуване из света на чудесата на един светец.

Снимка: btvnovinite.bg

Периодът от края на III и началото на IV век са времена, когато започват първите гонения на християнството, което се възприема като заплаха за вече установения ред в империята. Жертва на тези гонения стават и великите апостоли Петър и Павел. Усилията за потъпкване на християнството се полагат от император на император.

Св. Николай от своя страна се славел с своя пламенен, непокорен характер. Той устоява на времената, когато Библията е била изгаряна, а свещениците принуждавани да се откажат от вярата си, за да не бъдат екзекутирани. Заради своето неподчинение, той прекарва години в затвор и мъчения. Смята се, че привързаността му към християнството се заражда още в детските години. За него е известно, че се ражда в оживена гръцка общност. Предполага се, че той остава без родители, заради епидемия от чума, но получава голямо наследство, което справедливо разпределя между нуждаещите се. По това време градът, в който е роден, се нарича Патара.

Снимка: btvnovinite.bg

Според гръцката митология Патара е и родното място на Аполон и Артемида. Тук се е намирало основното пристанище на римската провинция Ликия – столица на древната ликийска цивилизация, състояла се от 23 града в средата на първи век преди Христа.

Различни исторически документи дават яснота за датата на смъртта на свети Николай – 6 декември. Все още обаче точната година не може да бъде категорично потвърдена. Мощите на епископа са пръснати по света. Допреди по-голямата част от тленните му останки да бъдат преместени в Италия, християнският свят смята, че гробът му се намира в църквата в Мира, където той е служил. Днес стенописите в този храм разказват за живота и чудеса на светеца.

Снимка: btvnovinite.bg

В църквата "Св. Николай" в Демре пък един учен – консерваторът и специалист по опазване на културното наследство Угур Ялчънкая, прекарва дни и нощи в издирване и анализиране на парченцата история. В момента той работи и по реставрирането на голяма част от откритията. Основната му задача са стенописите.

Една от най-популярните истории е спасяването на трите девици. Според преданията: баща на три дъщери, изгубил богатството си и решил да продаде една от дъщерите си. Тогава св. Николай подхвърлил през прозореца на дома им кесия с жълтици. Същото се повторило и потретило. От тогава се вярва, че св. Николай е закрилник и на семейството, и на парите. Според друга легенда, дарените жълтици от Светеца паднали в чорапите им. Смята се, че коледната традиция с подаръците в чорапи пред камината произлиза от това предание.

Снимка: btvnovinite.bg

Легендата за възкресяването на един моряк в разразила се буря в морето, по време на пътуване на свети Николай Чудотворец до египетския град Александрия е най-широко разпространеното. Затова днес той се празнува и като закрилник на рибарите и моряците.

Гледайте целия филм във видеото!