Петкратният световен шампион по бокс за професионалисти Джони Тапиа бе намерен мъртъв в неделя в собствения му дом в Албукерке.

Бурната кариера на Тапиа, който си отиде на 45 години, бе белязана с пристрастеност към кокаин и алкохол, с депресии, с арести и проблеми със закона, с многобройни пребивавания в затвора, пише АП.

Властите са били повикани в дома му в неделя в 7:45 часа местно време, каза говорителят на полицията Робърт Гибс. Смъртта
му не изглежда подозрителна, заяви Гибс и допълни, че в следващите няколко дни ще бъде направена аутопсия.

Тапиа спечели пет титли световен шампион за професионалисти в три различни категории - лек петел, петел и перо.

Неговият живот е белязан от трагедии. Джони остава сирак на 8-годишна възраст, след като майка му е намушкана 26 пъти с отвертка и умира. През 2007 година е настанен в болница след свръхдоза кокаин.

През 90-те години на миналия век Тапиа е дисквалифициран за три години от бокса за употреба на кокаин. Но през 1994 година нокаутира Хенри Мартинес и става световен шампион в категория петел на Световния боксов съвет, а през следващите осем години печели още четири световни титли.

Последният мач на Джони Тапиа бе през юни 2011 година, когато победи по точки в осемрундов мач Маурисио Пастрана от Колумбия. За 19 години на професионалния ринг Джони Тапиа има 66 мача, от които 59 победи, 5 загуби и 2 равни мача.