Кубрат Пулев даде интервю за вестник "Преса". Той сподели, че никога не би влязъл в политиката, по подобие на Виталий Кличко. Ето какво още каза боксьорът пред изданието:

-Обстановката в Украйна е взривоопасна, а световният шампион по бокс Виталий Кличко е в предната линия на протестите. Как оценяваш поведението му?

- Кличко донякъде е прав да поведе хората. Ситуацията обаче не е толкова проста. Виталий вече е политик, а не толкова боксьор (б.р. - Виталий Кличко не се е боксирал от година и половина). Събитията и процесите в Украйна се диктуват от чужбина, както е и в България. Страната е разединена и хората са изнервени. Случващото се там много наподобява на това у нас.

- Какви прилики по-конкретно виждаш?

- Нещата в България и Украйна се дирижират главно от две посоки - САЩ и Русия. Много от хората с по-големи възможности и амбиции избягаха от родината ни. Същото ще се случи и в Украйна на Кличко, ако не се вземат мерки. Ситуацията и в двете страни е изключително жалка. През ХХI век гражданското общество трябва да върви към обединение и развитие, а ние ще се избием. Призовавам политиците да се вземат в ръце и да започнат да работят. Нито едно положително нещо не съм видял да се е случило в държавата от началото на годината.

- В Украйна специализирани командоси влязоха в схватка с хората на площад „Независимост“. В България някои твърдят, че също се е стигнало до полицейско насилие...

- Боли ме, че политиците и тяхното неадекватно и некадърно поведение води до това да се настройват българи срещу българи. Трябва обаче да си дадем сметка, че полицаите не искат това да се случва. Аз лично бих ги защитил. И те са хора. Съмнявам се, че искат да бият свои сънародници и да са на улицата по цяла вечер. Полицаите трябва да спазват служебния си дълг и го правят. Тъжно е обаче, че обикновените хора се насъскват срещу органите на реда. А те просто са пионки в една мръсна игра. Политиците допуснаха тази ужасна ситуация и насърчиха тази агресия. Искам да кажа на хората да не се озлобяват срещу свои сънародници. Полицаите също получават малки заплати и хранят семейства с тях. Децата им също са студенти и трудно се издържат.

- Има ли изход от ситуацията?

- Протестът на хората е разбираем. Това, което се случва от половин година по улиците на София, е трагично. Никой не трябва да остава безучастен към събитията в страната. Само така политиците ще бъдат принудени да седнат и да работят заедно. Но засега ми се струва невъзможно, разделението е прекалено голямо. А и на хората им омръзна да гледат едни и също физиономии вече 20 години. Една група хора си говорят едни и същи неща и животът си тече. Продължават да манипулират народа и никой не ги спира.

- Какво мислиш за начина на протест на „ранобудните студенти“? В определени моменти те се държат агресивно спрямо хора, които не са на тяхното мнение?

- Със сигурност не е това начинът да протестираш, но понякога нещата неволно излизат от контрол. Аз го намирам за форма на гражданско неподчинение, което трудно може да се определи като грешно или правилно. Но пак ще кажа - първопричината е в политическата класа. Тя допусна това да се случи. Много ми е болно за ситуацията в България. Трудно си представяхме, че може да стане по-лошо, а то взе, че стана. Оттук нататък пътят ще е все по-труден. Трябва коренна промяна, но не виждам как ще дойде.