Христо Стоичков днес навършва 47 години. Той няма нужда от представяне... нито в България, нито в чужбина. Легендата на Барселона е един от най-любимите играчи за всички времена в цяла Каталуния.

Навръх рождения си ден той спорели пред вестник „Стандарт” , че равносметката за живота му до момента може да е само позитивна, а за това голяма роля имат семейството и приятелите му. Стоичков не спира да се информира, да научава по нещо ново.

Ето и още няколко от нещата, които рожденикът Христо Стоичков сподели с изданието:

Кои са най-близките върхове, които искате да покорите?
Върховете идват от само себе си, защото в тези години съм виждал хора, които изкачват върховете много бързо. Когато обаче застанат отгоре, много бързо падат. Аз в моя живот винаги съм се стремял да изкачвам върховете бавно, но славно.
Важното е да можеш да се задържиш дълго, а това наистина е трудно. Може би в годините така съм се поддържал, че да съм максималист, и когато съм на върха, знам откъде съм тръгнал. Това вероятно е и причината толкова дълго да съм се задържал там.

Минавало ли ви е някога през ума, че освен треньор може да сте и собственик на отбор?
Всичко е възможно. Когато човек си има цели в живота и ги преследва, те неизменно идват. Така че рано или късно и това може да стане.

А мислили ли сте да станете президент на БФС?
Футболният съюз дотам е затънал, че не виждам как ще се оправи. Виждате какви скандали вървят по света с уговорени мачове, виждате и огромния скандал за спечелването на домакинството на световното от Катар. Така че нещата не са много розови. Аз преди много години съм казал, че футболът се превърна в една комерсиална дейност. Никой в последните 15 години не си помисли, че трябва да произвеждаме. Ние гледаме само как ден за ден да скалъпим. Как да сложим за един ден вратовръзката и да се снимаме с някой.

Каква е рецептата на Христо Стоичков за справянето с тази голяма комерсиализация на футбола и у нас?
Да си честен човек, да искаш да си максимално свързан с тази игра. Да си я играл на високо ниво. Да си си изкарал парите по честен начин. Да не си зависим от това как ще си получаваш заплатата. Защото нито един президент във федерация или клуб не получава заплата. А у нас се взимат такива неща. Аз лично не виждам къде е логиката, когато оглавяваш обществена организация, да получаваш заплата. Ръководителят се избира от хората. Те не гласуват той да взима заплата. Не може ти да си решаваш еднолично, и то както ти е за твое добро. Според мен тази порочна практика трябва да се прекрати веднъж завинаги. Трябва да се обърне внимание какво става във футболния съюз, какво става по нашите стадиони. И ако искаме да правим нещо хубаво, то да се задължат и общините, и президентите да направят нещо хубаво. Тези, които нямат възможности, нямат място в нашия футбол. Защото така докараха и черното тото. Аз не си спомням през живота си да съм играл черно тото, а отведнъж и мен ме намесиха, че съм участвал в такива игри. Това ми е болното на мен. Много е лесна една бърза ПР акция, а след това няма резултати.

Може ли след време да видим Стоичков на политическата сцена?
Аз никога не съм се борил и натискал да стана политик, защото когато кажеш политик, значи казваш, че си омацан. Аз вярвам, че има много кадърни политици, които не са омацани, но във времето ги карат да бъдат такива по една или друга причина. Аз не искам да цапат моето име и един ден да ме сочат с пръст, че Стоичков е направил еди-какво си в политиката. Желанието през годините ми е било да бъда лоялен към себе си. Дал съм си гласа за човек, който може да оправи държавата. Като виждам, че не става работата, спокойно мога да му кажа: аз гласувах за теб и за тази партия, но виждам, че нищо не правиш. Така че аз затова съм безпартиен. Навремето ме изключиха и досега нямам партия.
Мога да симпатизирам и съм го правил във времето на едни хора. После съм симпатизирал на други, а сега на трети. Не значи, че навлизаш в политиката.