Нападателят на Фиорентина Валери Божинов няма да вземе участие в предстоящата проверка на българския младежки национален отбор (до 23 години) срещу Латвия във Вилнюс в събота, съобщава официалният сайт на Професионалната футболна лига. В същото време селекционерът Александър Станков изчаква разрешение от Хановер да вземе Чавдар Янков. „В момента Божинов очаква да се решат доста неща около бъдещето му, знаете какви проблеми има Фиорентина сега. С него обаче сме се разбрали да играе в контролата ни в Румъния на 2 август, която е генерална репетиция за европейската ни квалификация срещу Украйна в Киев на 16 август. Тогава Божинов ще е титуляр. Колкото до Чавдар Янков, чакам решението на неговия клуб дали ще му разрешат да пътува за Литва”, заяви Станков.

 Българският селекционер не извика футболисти на Левски по настояване на треньора на „сините” Станимир Стоилов. „ Оставих Николай Михайлов, Живко Миланов и Валери Домовчийски да си починат за този двубой, защото ще започнат подготовка с клубния си състав още на 14 юни. За мача във Вилнюс съм взел момчета, които играха добре при победата над Белгия, а ще има и дебютанти като Иво Иванов от плевенския Спартак”, коментира още Александър Станков.

 Спарингът с Литва е в събота от 18,00 часа и ще бъде ръководен от местни съдии. Двата съперника са се разбрали за максимален брой смени. Нашият отбор отлита за Вилнюс в петък сутринта в 8,15 часа през Прага, където има два часа престой. Водач на делегацията е вицепрезидентът на БФС Стефан Орманджиев, а в нея влизат отговорникът за националните отбори в Изпълкома на БФС Емил Костадинов, шефът на международния отдел Бончо Тодоров и администраторът Александър Динев. В петък вечер тимът ни ще има тренировка на стадиона, където ще се играе срещата.

Съставът на младежкия национален отбор за мача в Литва:
Илия Николов – Хасково
Боян Пенков – Видима Раковски
Иван Скерлев – Дунав
Тихомир Трифонов – Родопа
Пламен Николов – Спартак Пл
Даниел Генов – Поморие
Илиан Мицански – Амика Вронки
Александър Александров – Черно море
Ивелин Попов – Литекс
Тодор Паланков – Литекс
Борислав Караматев – Ботев
Иво Иванов – Спартак Пл
Христо Златински – Локомотив Пд
Станислав Манолев – Пирин 1922
Димчо Атанасов – Локомотив Сф
Костадин Хазуров – Литекс
Мирослав Манолов – Конелиано
Цветан Генков – Локомотив Сф
Мартин Димов – Родопа