Нов слаб мач на Левски. Този път противникът бе втородивизионният Пирин Благоевград. След срещата се случиха познати неща. Бясно ръководство, заплахи за чистка, глоби и напомняне на лигльовците (футболистите) за величието на клуба. Подобен ход върви един път, втори път, но когато се превърне в рецидив – значи нещо не е наред. А положението в Левски е именно такова. Отборът уж играе, но не съвсем.

Футболистите имитират някаква дейност и активност, но тя дава резултат само в домакинските срещи на тима и то срещу посредствени противници. Колкото и неприятно да звучат тези слова за ”сините” запалянковци, поредицата от слаби мачове с Рилски спортист, ЦСКА (добър резултат, но слаба игра) и сега с Пирин, е ясен знак, че краят на този доскоро брилянтен Левски наближава. Тимът се нуждае от коренна промяна в игрово поведение, а първото място и късметлийските победи в турнира за купата на България (срещу бургаските Нафтекс и Черноморец) не трябва да заблуждават никого.

""
Скоро ще дойдат срещите от Шампионската лига и в тях ще се разкрие цялата истина. За това, че настоящият Левски - този, който жънеше победи в УЕФА и влезе в групите на ШЛ, е тотално амортизиран и играчите с малки изключения са изхабени и изчерпани за голям футбол. През есента оправданието бе, че отборът играе с Челси, Барселона и Вердер. Как след това да се мобилизират за срещите от българското първенство? Това глупаво обяснение на ръководството заложи бомба, която може да избухне всеки момент и да разруши всичко, което бе градено с толкова усилия. Ясно е, че Боримиров, Топузаков, Томашич, Вагнер, Йовов, Телкийски, Станислав Ангелов трябва постепенно да бъдат подменени от млади и преспективни играчи. Заплахите за чистка и глоби едва ли ще повлияят положително на тима. Напротив. Нищо чудно ефектът да е обратен. Да внесат напрежение и смут в ”сините” редици, а при негативно развитие на шампионата да прераснат във вътрешни скандали, взаимни обвинения и оставки, които да съсипят Левски. Спортно-техническото ръководство в лицето на Станимир Стоилов и Наско Сираков трябва да осъзнаят, че титулярната единайсеторка е в своя залез.

""

Изброените играчи не могат повече от това, което демонстрират. Тези футболисти доказха, че са бойци с битките в Европа и е несериозно да се винят фактори като терени, подценяване, многото пари, които получават и така нататък. Ако можеха повече, те щяха да смачкат жалкия в момента ЦСКА, но реалноста е съвсем друга и неволите на Левски не трябва да се търсят във футболистите. Защото тези играчи не само изпълниха, но преизпълниха План 2007. Само че пробивът им в Европа бе едната част от прословутия план. Останалата трябваше да бъде свършена от Станимир Стоилов и Наско Сираков. Те трябваше да градят отбор на бъдещето. Гръбнакът, на който да е от собствени юноши, но такъв липсва. В момента Левски е съставен от същите футболисти, които преди две години започнаха похода в Европа. С тази разлика, че са с две години по-стари. Къде са Николай Димитров, Мариян Огнянов, Лъчо Балтанов, Николай Михайолв? Няма ги. Тренират с отбора, но до там. Крайно време е Станимир Стоилов да заеме ясна и точна позиция по този казус. Да се произнесе стават ли юношите за първия тим или не? Ако са достатъчно класни, както твърдят от Герена, тогава да се обясни директно на хората, че от следващия сезон те ще бъдат налагани в титулярния състав, което ще е с приоритет пред шампионската титла за сметка на бъдеща синя хегемония. Ако не стават, да се каже, че Левски не може на този етап да разчита на тези юноши и да се търсят алтернативни варианти с покупка на футболисти. Защото в момента Левски води изключително грешна политика в този аспект. Не купува футболисти и не налага юноши. Тимът разчита на своята добра организация и на хаоса в ЦСКА. Но това не може да продължава вечно. Рано или късно подобен подход ще се отрази крайно негативно на клуба и за съжаление, ако не се вземат радикални мерки и решения, ”сините” ще се върнат там, от където започнаха с идването на Мъри. А именно. Провал след провал в Европа. Мъка по родните футболни терени и от време на време някоя титла спечелена след люта битка с безлик ЦСКА, Литекс или някой друг тим.

Естествено няма да се подминават и силните думи за чистки и глоби, които междувпрочем са на мода и във всички останали български клубове. Ако така се действа, тогава каква е разликата между Левски и останалите? Нали ”сините” трябваше да се преборят с родния манталитет и да наложат европейско поведение на работа, с което да дадат пример за правилна работа и с течение на времето да издърпат българския футбол от блатото на посредствеността.