Легендарният бивш футболист на Левски Кирил Ивков бе така любезен да даде интервю за вестник "Тема спорт". Той сподели впечатленията си от "вечното дерби", както и мнението си за ситуацията в родните грандове.

 - Господин Ивков, как видяхте поредното издание на дербито между Левски и ЦСКА?
- Ако трябва да съм честен, мачът въобще не ми хареса. Това бе едно от най-сивите дербита, които съм гледал някога. Очаквах много повече от този сблъсък. Все пак залогът е шампионската титла и претенциите на двата тима да я завоюват по никакъв начин не отговаряха на показаното. Може би напрежението и в двата лагера е оказало влияние, но това по никакъв начин не ги оправдава. Това просто не беше дерби. Левски изигра едно силно полувреме, а от ЦСКА цял мач просто не знаеха как да достигнат до успеха.

- Защо в последните години всички срещи между сини и червени протичат толкова скучно – без положения, без голове?
- Мога да обясня до някъде ситуяцията в Левски, тъй като съдбата ми е свързана с този клуб от години. След блестящите игри в Европа-четвъртфинала за Купата на УЕФА и влизането в Шампионската лига, в синия лагер летвата се вдигна много високо, а оттам и напрежението в тима нарастна. Проблемите непрекъснато се увеличават, а загубата в Самоков най-добре показа пробойните в тима. Очаквах ЦСКА да се възползва от този спад, особено след завръщането на Стойчо Младенов, но явно кризата при тях е голяма.

-  По ваше време също доста от дербитата са решавали титлата на България. Каква е разликата в тези мачове тогава и сега?
-Сблъсъкът между Левски и ЦСКА от моето време не си прилича по нищо със сегашния. Никога няма да забравя как навремето купувах по 300 билета за приятели и те не стигаха, а сега гледаме празни трибуни. Това е показателно. Публиката дава най-точната оценка на футболистите и те трябва да се замислят. В момента много по-интригуващо е дербито в Пловдив.

 - Днес обръщаме голямо внимание на съдията в срещата, тогава така ли беше?
- По мое време никой не си е позволявал да кометира рефера. Ние имахме голям респект към съдиите и никой не е ревал след мач, че му е виновен някой друг за загубата. Проблемът на президентите на футболните клубове днес е, че никога не се замислят къде са сбъркали те. Не може ЦСКА да няма в четири мача гол срещу Левски и да търси вината в рефера.

- Кое от дербитата никога няма да забравите?
-Всички мачове с червените ми носят емоционални спомени. И победите, и загубите са се запечатали в съзнанието ми. Никога обаче няма да забравя първия ми мач с армейците. Тъкмо бях дошъл в Левски от Миньор Перник през сезон 1968/69 г. и ги победихме със 7:2. Били сме ги и с 1:0 и пак съм се радвал. Тогава обаче играта беше друга. Сини и червени седяха едни до други и се радваха на футболната магия. Тогава нямаше и помен от днешните вандалски изстъпления.

- След победата на Левски в дербито сигурни ли са сините за първото място?
-В Левски по никакъв начин не трябва да се мислят за шампиони и да се отпускат, защото ще направят фатална грешка. Сините това първенство нямат един силен мач, изигран от първата до последната минута в еднакво темпо. Левски играе в шампионски стил едно полувреме и после сякаш на терена излиза друг състав. Това може да изяде главата на Стоилов и компания в предстоящите срещи с Литекс, Локо Сф и Славия.

ИВАЙЛО КЮЧУКОВ, "Тема спорт"