След като завърши последния шампионат в Liga ACB на незавидното 11 място и пропусна плейофите тимът от Севиля – Каха Сан Фернандо има намерение да сглоби съвсем нов състав, който има амбицията да се бори за призовите места в испанския шампионат. Това пише електронното издание www.diariodesevilla.com.

Стратегията на ръководството и треньорския щаб, според медията се върти около една ключова дума: „равностойност“. Това е съвсем естествено при положение, че напълно новата формация на Манел Комас ще бъде пълен с играчи от различни националност.

След като преди наколко дни бе привлечен Патрик Фемерлинг малко по-късно започна да се говори за трансфер на Антонио Буено, който се предполага, че ще партнира на германеца като чист „център“. Впоследствие треньорският щаб на тима взе решение да освободи Фернан Лавиня и се освободи място именно за българския национал Филип Виденов.

""Освен Фемерлинг в центъра Каха Сан Фернандо може да разчита и на унгареца Корнел Давид, но в случай, че Буено проистигне в Севиля в комплект с Виденов тогава съставът ще придобие съвсем различен облик.

Въпросът е в правилата на Liga ACB, съгласно които в отбора на Каха Сан Фернандо от 11 баскетболисти най-малко четири трябва да бъдат с испански паспорти. Засега те са трима Марко, Чери и Касорла, а бройката се увеличава с още един в случай, че Буено подпише следващата седмица. Предполага се, че и набелязаният от скаутите на тима четвърти „център“, който ще дойде от втора дивизия (LEB) ще бъде испанец.

В тази връзка може да се заключи, че Фернан Лавиня не е необходимо да бъде задържан в клуба, с цел да попълни бройката от състезатели с испански паспорти.

""По информация на Diario de Sevilla Фил трябва да подпише новия си контракт най-късно през следващата седмица, освен ако не се случи нещо непредвидено в последния момент. 26-годишният Виденов има неголям опит в Liga ACB покрай участието си в четири срещи от миналогодишните плейофи с екипа на Реал срещу Барселона.

Независимо от това Виденов има по 19 минути в първите си два мача за „Кралския клуб“, в които съответно отбеляза 3 и 4 точки. В третата среща Филип бе на терена 33 минути, за които реализира 11 точки, а в последния мач от елиминациите не успя да се разпише, независимо че беше на терена 27 минути.

Въпреки това демонстрираните от Виденов качества по време на престоя му в Реал и в Турция с екипа на Текелспор няма как да не са впечатлили треньорското ръководство на Каха Сан Фернандо.

""В турското първенство българинът завърши седми при реализаторите със 17,8 точки средно на мач и трети по “откраднати топки” с 2,1 средно на среща. Също така той остана 23-и по асистенции с 2,7 и 32-и по борби с 5,4 средно на мач. Филип Виденов завърши пети по коефициент на полезно действие - 17,7 и бе седми по стрелба от средно разстояние с 84,3% успеваемост.

Преди това Виденов бе две години във френския Нанси, но там имаше предимно второстепенна роля на фона на престоя си в Турция. Виденов има записано участие и в 15 мача за хърватския Сплит, в който правеше по 15 точки, 2,4 “откраднати топки” и 3,3 асистенции.

Diario de Sevilla отбелязва, че Филип е отличен атлет и трети топреализатор на Евробаскет 2005 с 22,7 точки средно на мач след Новицки и Наваро.

РАЧО КОЛЕВ

снимки: www.realmadrid.com