"Аз ще си остана ходжа за цял живот. Но не съм имам, напуснах, причината е доста ми се струпа - физическа работа и умствена, и реших, че по-добре да бъда в бизнеса, защото по този начин ще помагам на религията", обяснява Шабан Хаджиолиев.

В Брезница религиозния водач от няколко години вече е производител на колбаси. Амбицията на Шабан и съдружникът му Мехмед тръгва през 96-а от една месомелачка и кебапчета. Днес модерният цех дава работа на 30 души.

"Най-трудното и за момента е да се накарат хората да ти имат доверие, да ги накараш да повярват, че предлагаш това, което те търсят. Става въпрос за храна", споделя бизнесменът.

Затова хигиената в цеха е на първо място.
Правилата влизат в сила още от входа. Работникът влиза, съблича дрехите си и облича работните. Преди да влезе във цеха обаче, задължително трябва да мине през мивка с фотоклетка, за да измие ръцете си. Веднъж влязъл в цеха, работникът не напуска сградата до края на работното време. Вътрешна стълба води до горния етаж, където всички получават безплатен обяд.

Сега Шабан и Мехмед са изготвили проект, с който да затворят цикъла на производство от живи животни до пакетиране на готова продукция. Според изчисленията им, новия комбинат ще осигури работа на 250 души.