
Високите летни температури изискват лесноразвалящите се хранителни продукти да се съхраняват в хладилник. Една от честите хранителни инфекции през лятото е салмонелозата.
Микроорганизмите - причинители на салмонелозата, намират отлични условия за размножаване при висока температура. Те се развиват в хранителните продукти от животински произход - месото, яйцата, млякото, особено когато са оставени по-дълго време на стайна температура.
При усиленото размножение тези микроорганизми отделят токсини, които приети с храната, могат да предизвикат повръщане, тежко разстройство, обезводняване и повишаване на температурата.
Това инфекциозно заболяване се лекува успешно, но по-важна е профилактиката.
"Готова храна или хранителни продукти не бива да се оставят извън хладилника. Вече времето е много горещо и в тях могат да се намножат много микроорганизми", съветва доц. д-р Тодор Кантарджиев, микробиолог.
Затова всички животински продукти през летните дни е препоръчително да се консумират сготвени. Млечните продукти и месата да бъдат подложени на термична обработка чрез варене, пържене или печене.