Това, което видяхме, показва, че основната цел на акта – всяването на ужас, не е изпълнено. Така експертът по тероризма Славчо Велков коментира в студиото на „Тази сутрин” вчерашния атентат срещу френското сатирично издание „Шарли ебдо” и последвалата мощна гражданска кампания в подкрепа на свободата на словото.

Той подчерта, че паралелът с 11 септември 2001 г. е неподходящ заради коренно различния начин, по който Франция е реагирала на варварския акт, в сравнение със САЩ.

В същото време, Велков подчерта, че в случая става въпрос за сложна и добре реализирана операция: „По отношение на техниката на акта, би трябвало да се каже, че това е един много добре изпълнен акт, много добре замислен и на базата на много информация”.

Организация или вълци единаци?

Славчо Велков каза още, че е възможно както да става дума за атентатори без принадлежност към групировка (като Мохамед Мера от Тулуза, Андерш Брейвик от Норвегия и братя Царнаеви от Бостън), но за разлика от повечето подобни, тук не става въпрос за вземане на произволни жертви.

Според експерта, не може да се говори, че конкретна скорошна карикатура е ядосала екстремистите и това ги е накарало да щурмуват редакцията, за да убият 12 души – „изпълнението показва, че подготовката е била дълга”. Велков даже допусна, че стрелците може да са имали вътрешна информация.

По думите му видяното до момента показва, че атаката е изпълнена от хора с военен опит, които спокойно стрелят от хълбок, вероятно са имали няколко различни оръжия, а не е изключено и да са носели бронежилетки. Специалистът допълни, че ако последното се потвърди, това ще е ясен белег за принадлежност към терористична организация.

Той напомни и че „Ислямска държава” на една от страниците си е нарекла атентаторите „нашите лъвове” и е показала снимки на убитите карикатуристи преди повечето френски медии.

Последиците

Славчо Велков коментира, че в светлината на вчерашния атентат може да се каже, че френската интеграционна политика „не е била точно тази, която е трябвало да бъде”, за разлика от САЩ. По думите на експерта, макар голямата част от мюсюлманския свят да осъжда насилието, вероятно вътре в самата Франция ще се нагнети напрежение от страна на по-крайните политически партии.

По отношение на евентуалната заплаха за България, Велков посочи, че тя е адекватна на нашето участие в противодействието на тероризма. „Не бих казал, че сме някакъв остров на спокойствие и сигурност, както показа и актът в Сарафово”, каза той.

Експертът беше категоричен, че бедите се случват, когато политическото говорене и пренебрегването на заплахите вземе връх над експертите.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел