Директорката на IV помощно училище ще получи предупреждение за уволнение от дисциплинарната комисия към Министерството на образованието след случая с Ана-Мария, научи bTV.

Въпреки откритите пропуски в учебното заведение след сигнала на родителите на детето аутист това ще бъде единствената последица от проверките. Не е открит и виновния за оплакванията на детето, за което се предполага, че е сексуално насилвано.

По-късно през деня от министерството потвърдиха, че директора Венета Бочева Ал-Шериф е наложено дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение“ по Кодекса на труда, защото при проверката са установени нарушения в административно-управленската дейност.

Родителите на Ана-Мария Радосвета и Росен Симеонови заявиха, че тя се чувства малко по-добре, но продължава да има пристъпи и особености в поведението, както и често да говори за „чичкото”.

По думите им няма как случилото се с дъщеря им да е станало извън територията на училището, защото там е заключено и децата не излизат. „Родителите нямат достъп до училището, значи и външни хора не би трябвало да има достъп”, казаха още те.

Родителите за момента не се удовлетворени от резултатите след проверките. „Излязоха на яве много проблеми”, отбеляза Радосвета, като подчерта, че се оказало, че огромни часови пояси, в които децата са били сами. В същото време наказани няма.

„Аз съм убедена, че в това училище има човек, който прави гадости с децата”, каза майката. „Тъжното е, че този човек ще остане да работи там”, добави и бащата. Но отказаха да споделят своите подозрения, за да не пречат на разследването.

Положителното в случая е, че детето скоро отново ще тръгне постепенно на училище. В учебното заведение в Перник, което Ана-Мария е посещавала преди IV помощно училище, вече са готови да приемат малката ученичка.

Гледайте целия разговор във видеото!