Около 96 милиона млади хора на възраст 15-30 г. има в страните-членки на ЕС. В повечето държави задължителното образование завършва на възраст между 14 и 17 години, когато младите хора избират дали да продължат висшето си образование или да станат икономически активни.

Средната възраст за напускане на формалното образование и започване на работа от младите хора в ЕС е 21години, отчита анализ на Евростат, посветен на прехода от образование към първата значима работа. Най-рано излизат на пазара на труда в Малта и Турция - средно по на около 18 години. За България средната възраст за излизане на трудовия пазар на младите хора е 19,6 години.

Според данните на анализа - близо 70 на сто от напусналите образование младежи на възраст 15-30 години - са имали значителни трудности при намирането на първа работа, а около 30 на сто изобщо не са успявали да намерят работа. Това е било така, защото почти всеки трети младеж, напуснал образованието и търсещ работа, е имал нисък потенциал за влизане в пазара на труда, отчита Евростат.

Най-високи стойности на заети млади хора са регистрирани в Холандия и Норвегия - 88 на сто, Швейцария - 87 на сто, Австрия - 84 на сто, Люксембург - 82 на сто, Кипър и Дания - 81 на сто, Германия и Словения - 80 на сто.

Най-ниски са данните в Литва, Латвия и Унгария - под 30 на сто. България заедно с Румъния е в "златната среда" на тази своеобразна класация по трудова заетост на младите - малко над 30 на сто.

Според анализа на Евростат младите хора в ЕС, които са напуснали образованието и търсят своята значима първа работа най-лесно се справят с това в Исландия, където си
намират работа средно за 3,3 месеца, следват Швеция - 3,5 месеца и Великобритания - 4,4 месеца. Средният период за търсене на работа от млади хора в ЕС е 6-7 месеца.