Тежък ден за вярващите. На Разпети петък Божият син е разпънат на кръста, за да изкупи човешките грехове, а християните съпреживяват мъките му. В храмовете у нас се изнася Плащаницата, а в късните часове се отслужва специално богослужение.

В храмовете в цялата страна тази сутрин се отслужват така наречените Царски часове. Песнопенията се посветени на страданията на Христос. Плащаницата символизира платното, с което е обвит Божият син след свалянето му от кръста.

Снимка: Ладислав Цветков

Първо духовниците, а след това вярващите се покланят пред разпятието и минават под Плащаницата в знак на смирение.

На Велики петък Иисус Христос е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва опело и се отслужва богослужението, наречено Царските часове.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите, страданията - на църковнославянски, на Иисус Христос. На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Вечерта се отслужва опело Христово. На вечерното богослужение в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащаница, посветена на погребението на Спасителя.

Преди началото на службата, в средата на храма се издига Гроба Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

Снимка: Ладислав Цветков

Разпети петък е най-тъжният ден за християните през годината. На този ден Господ е страдал, за да ни изкупи от греховете ни, да ни докаже колко много обича човека.