Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц предупреди за опасността от мигрантска вълна от Африка към Европа.

По време на визитата си в Етиопия Курц се обяви за "преобръщане на подхода от настаняване в Еворпа към подпомагане в страните по произход". Според него само така може да се помогне на повече хора.

"Тук в Африка бежанците ще потеглят още утре сутринта и това ще стане ако не променим системата", подчерта Курц и предупреди, че от Африка могат да потеглят няколко милиона души и тази мигрантска вълна може да бъде много по-голяма от тази от Сирия и Ирак.

Министърът припомни, че властите в Етиопия имат известни постижения благодарение на международната помощ, но все още 30% от населението живее под прага на бедността.

"Трябва да променим убеждението, че Европа може да приеме всички", каза в заключение ръководителят на австрийската дипломация.

В същото време Международната организация по миграцията (МОМ) обяви днес, че мигрантският поток не спира дори и през зимните месеци. От началото на 2016 г. в Европа през Средиземно море са пристигнали повече от 67 000 мигранти.

Основният поток от хора, също като през 2015 г., е насочен главно към Гърция, която според ЕС не прави достатъчно за неговото овладяване. През 2015 г. в Европа са потърсили убежище 1 400 356 мигранти.