Предупреждение за възможни атаки на терористичната мрежа „Ал Кайда”, отговорна за атентатите на 11 септември, срещу американски граждани в чужбина издаде Държавният департамент на САЩ.

Американски дипломати информират, че групировката може да се опита да извърши атентат през август. Особено силно е предупреждението за районите на Близкия Изток и Северна Африка.

Президентът на САЩ Барак Обама е наредил да бъдат предприети „всички необходими стъпки” за защитата на американци в отговор на заплахата от атака на „Ал Кайда”, съобщи служител от Белия дом пред АФП.

„Президентът е осведомен за потенциалната заплаха, която възниква или произтича от Арабския полуостров,” заяви чиновникът, предпочел да остане анонимен.

Предупреждението на Държавния департамент показва ясно, че „Ал Кайда” и свързаните с нея организации продължават планирането на терористични атаки както в региона, така и извън него, посочи източникът.

Предупреждението идва ден след публикуваната информация за временно закриване на посолствата на САЩ в редица мюсюлмански страни. Вашингтон заяви, че затваря мисиите от съображения за безопасност, без да навлиза в конкретика.

Лондон и Берлин затварят посолствата си в Йемен

Междувременно Великобритания и Германия затварят временно посолствата си в Йемен на 4 и 5 август поради „повишена тревога за сигурността", съобщиха в изявления Министерствата на външните работи на двете страни.

„Особено обезпокоени сме от положението със сигурността в последните дни на Рамазана. Изтеглихме част от персонала в Сана поради повишена тревога за сигурността,” посочва Форин офис.

На фона на американските предупреждения за заплахи от „Ал Кайда” Европейският съюз заяви, че ще вземе всички необходими предохранителни мерки след стъпката, предприета от САЩ. „Уведомени сме за мерките от страна на САЩ и поддържаме връзка с американските си колеги,” каза говорителят на Европейската комисия Александер Полак.