Върховният съд на Австралия отсъди, че човек може да бъде законно признат за лице с „неутрален пол”, който се различава от мъжкия и женския, предаде AFP.

Казусът бе предизвикан от Нори, който/която не се идентифицира нито като мъж, нито като жена, но започна легална борба за въвеждането на неутрална категория.

Нори е роден мъж, но претърпява операция за смяна на пола през 1989 година, за да стане жена. Интервенцията обаче не позволи на Нори да се идентифицира сексуално.

Кампанията на Нори влезе на челните заглавия в новините през 2010 година, когато административно беше прието определянето му за човек с „неспецифичен пол”, но по-късно то бе отменено и сертификатът обявен за невалиден. Нори обяви, че се е почувствал/а „социално убит”.

Случилото се предизвика шумен отзвук и Апелативният съд в Австралия обяви, че Нори е с „неутрален пол”, решение което беше подкрепено и от Върховния съд в сряда.

Адвокатите на Нори подкрепиха искането си с тезата си, че той/тя е бил принуден да „живее в лъжа” всеки път, когато трябвало да определя пола си в документи.