Украйна настръхна след пролятата кръв в четвъртък вечерта. Про- и антируски протести взеха първа жертва извън Киев - един човек бе убит при сблъсъци между враждуващи демонстранти в Донецк.

Убитият е поддръжник на новите власти в Киев. Той е бил пребит с юмруци. Няколкостотин души, скандиращи лозунги в подкрепа на Владимир Путин, налетяха на протестиращи срещу руското нахлуване в Крим. Това стана, след като демонстранти разкъсаха полицейския кордон, разделящ двата митинга. Няколко души бяха откарани в болница с наранявания.

Междувременно киевски съд постави под домашен арест кмета на Харков във връзка с образувано срещу него съдопроизводство. Генадий Кернес няма да има право да напуска дома си в периода от 21:00 часа вечерта до 7:00 сутринта. През деня той ще може да изпълнява задълженията си на кмет на Харков.

Кернес е обвиняван в заплахи за убийство и похищение на хора. Мярката на Кернес последва ареста в понеделник на бившият губернатор на Харковска област Михаил Добкин за посегателство над териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна.

На фона на трескавата подготовка в Крим за референдума за присъединяване към Русия лидерът на кримското татарско малцинство Мустафа Джемилев призова татарите да бойкотират допитването. Джемилев призова НАТО да се намеси, преди в Крим да бъде извършено клане.

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви пред ООН, че „военната агресия" на Русия подкопава световната сигурност и усилията за недопускане на разпространението на ядрените оръжия. Яценюк открито попита руското ръководство дали иска война. Руският посланик в Съвета за сигурност Виталий Чуркин отвърна, че Русия не иска война и че напрежението в Крим и на други места е провокирано от новата власт в Киев.

Външните министри на Русия и САЩ се срещат днес в Лондон, за да намерят изход от кризата на Кримския полуостров. Руската армия продължава да трупа своите сили по границата с Украйна. По последни данни над 10 000 войници и бойна техника се намират в граничните райони. До референдума в Крим остават 2 дни. Международната общност вече обяви, че няма да признае резултата от него. Опасенията са, че допитването ще бъде последвано от мащабно кръвопролитие.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната