Най-малко 128 души загинаха, а над 250 бяха ранени при кървави терористични атаки в Париж. 99 души са в критично състояние, съобщава френското издание Фигаро.

Изненадващи изстрели връхлетяха няколко заведения в Париж в петък вечерта. На шест различни места във френската столица терористи откриха стрелба с автоматично оръжие. Сред атакуваните места са ресторанти и барове - La Belle équipe, Le Carillon, Le Petit Cambodge, пицарията La Casa Nostra.

Терористите атакуваха и парижката концертна зала "Батаклан", където имаше 1500 души, и стреляха в тълпата, крещейки възхвали за аллах, съобщи очевидец, който успял да избяга от сградата. Те са влезли в залата през главния вход в разгара на концерта, който се провеждал там и са открили огън срещу хората. Всички са се хвърлили на пода, за да избегнат куршумите. Голяма част от посетителите са успели да избягат, над 100 души са взети за заложници в рамките на три часа. Спецчастите атакуваха залата към 24.30 часа, акцията приключи за половин час. Четирима терористи са мъртви.

Три експлозии избухнаха на стадиона "Стад дьо Франс" в 21.20 часа местно време, където се играеше приятелски мач между Германия и Франция. На събитието присъстваше и френският президент Франсоа Оланд, който беше изведен незабавно от мястото. Експлозиите са избухнали при входа на сектор J, и са убили трима души.

Франсоа Оланд обяви извънредно положение на цялата територия на Франция, а границите се затварят заради "безпрецедентните терористични атаки в Париж. Той поиска подкрепления от армията за справяне със ситуацията.

Управлението на полицията в Париж пусна съобщение в "Туитър", в което се препоръчва на хората в парижкия регион да избягват да излизат от домовете си, освен при крайна необходимост.

Париж е отцепен след кръвопролитията. Всички спортни състезания, предвидени за съботния ден и в неделя са отменени, туристическите обекти ще останат затворени днес заради атентатите.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите

Около 13:00 часа българско време „Ислямска държава” официално пое отговорност за нападението. Организацията разпространи и видео, в което призовава мюсюлманите, които не могат да стигнат до Сирия, да извършват атаки на френска територия.

Атаките са отговор на френската кампания срещу нашите бойци и обидите срещу пророка Мохамед. Франция ще остане основна цел, освен, ако нейните политики не се променят, казват терористите.

Светът осъди терористичните атаки в Париж, при които загинаха над 120 души, а над 200 бяха ранени, като 80 от тях тежко.

Европейските институции осъдиха в обща декларация терористичните нападения в Париж и ги нарекоха "отвратителни деяния".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че е дълбоко шокиран от ужасяващите терористични атаки.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди терористичните атаки в Париж и изрази съболезнования на семействата на жертвите.