Терористичните атентати във Франция са извършени от “Ислямска държава”. Това заяви френският президент Франсоа Оланд. "Тези терористични атаки са планирани отвън", каза френският държавен глава и добави: те са подготвен отвън „акт на война“.

Около 13:00 часа българско време „Ислямска държава” официално пое отговорност за нападението. Организацията разпространи и видео, в което призовава мюсюлманите, които не могат да стигнат до Сирия, да извършват атаки на френска територия.

Франция ще задейства всичките си сили срещу “Ислямска държава” както в страната, така и в чужбина, заяви стопанинът на Елисейския дворец. Френското национално събрание ще се събере на извънредно заседание в понеделник, добави той.

Той съобщи, че в страната ще бъде обявен национален траур от три дни.

128 са жертвите на кървавите терористични атаки в Париж, това съобщиха официално от Елисейския дворец. Над 200 са ранените след атаките, 80 от тях са в критично състояние. 8 от атентаторите са мъртви - 7 са се самовзривили, а един е убит. Броят на жертвите по неофициална информация може да достигне 150.

Президентът Оланд обяви тази нощ извънредно положение на цялата територия на Франция и въвеждане на граничен контрол, което ще позволи да се ограничи движението на хора, ще осигури охрана на обектите и др. мероприятия с цел осигуряване на безопасност и предотвратяване на нови атаки.