Терористичната заплаха във Франция е крайно висока, а естеството на рисковете се е променило из основи. Такава оценка даде вчера в ефира на френската телевизия Те Еф-1 френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов.

По думите на Казньов тероризмът "от ново поколение", с който се са срещнали френските власти е опасен заради своята незабележимост в ежедневния живот. "Вече нямаме работа с терористични групировки, които са дошли отвън и са се върнали обратно", каза той.

"Пред нас е тероризъм със свободен достъп. Сега много европейци се обръщат към тероризма чрез интернет и пропаганда".

Казньов увери, че службите за сигурност работят по проблема без прекъсване. "За няколко месеца са задържани 300 души, 120 са поставени под стража, а 60 са под съдебен контрол", посочи министърът.

Междувременно силовите ведомства в САЩ преразглеждат мерките за сигурност, които планират да въведат по време на празничните прояви за 4 юли, Деня на независимостта, след терористичните актове във Франция, Кувейт и Тунис, заяви министърът на вътрешната сигурност на САЩ Джей Джонсън.

"Призоваваме всички правоохранителни органи към бдителност и да бъдат готови. Също така коригираме мерките за сигурност, тайните и явните, за защита на американския народ", посочи той.

Той отбеляза също, че неговото ведомство и ФБР редовно си взаимодействат с дирекциите на полицията в различните щати.

Испания също повиши равнището на терористична заплаха до предпоследната най-висока степен като предохранителна мярка след нападенията в Тунис, Франция и Кувейт, предаде Асошиейтед прес, като се позова на испанския вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас.

И Тунис затяга мерките за сигурност след вчерашното терористично нападение в курорта Сус. Премиерът Хабиб Есид заяви, че ще затвори 80 джамии, които подтиквали към насилие, в следващите седем дни, предаде телевизия "Ал Джазира".

Войници от резерва ще се присъединят към охраната на местата, които биха могли да станат жертва на други атаки. Фокусът ще е върху туристически и археологически обекти, както и върху хотелите.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел