Официални лица от Телеграм заявиха, че главният изпълнителен директор Павел Дуров, който беше задържан във Франция, „няма какво да крие“.

На 24 август Дуров беше арестуван на летище северно от Париж със заповед за арест за престъпления, свързани с приложението.

Разследването е свързано с недостатъчно модериране, като Дуров е обвинен, че не е предприел мерки за ограничаване на престъпното използване на Телеграм, пише Би Би Си.

Приложението е обвинено още в липса на сътрудничество с правоприлагащите органи във връзка с трафик на наркотици, сексуално съдържание за деца и измами.

В изявление компанията заяви, че „модерацията на приложението е в рамките на индустриалните стандарти и постоянно се подобрява“.

„Абсурдно е да се твърди, че платформата или нейният собственик са отговорни за злоупотребата с нея“, заявиха още от Телеграм.

От компанията обясниха, че Дуров често пътува в Европа и добави, че спазва законите на Европейския съюз, включително Закона за цифровите услуги, който има за цел да осигури безопасна и отговорна онлайн среда.

„Почти един милиард потребители в световен мащаб използват Tелеграм като средство за комуникация и като източник на жизненоважна информация“, се казва в изявлението на приложението.

Според съдебни източници, цитирани от информационна агенция АФП, задържането на Павел Дуров е било удължено на 25 август и може да продължи до 96 часа.

39-годишният Павел Дуров е роден в Русия, но живее в Дубай, където е базиран Telegram. Той има гражданство на Обединените арабски емирства и Франция.

Tелеграм е особено популярен в Русия, Украйна и държавите от бившия Съветски съюз. Приложението беше забранено в Русия през 2018 г. след предишен отказ от негова страна да даде достъп до потребителски данни. Забраната беше отменена през 2021 г.

Tелеграм се нарежда сред основните платформи за социални медии след Фейсбук, YouTube, WhatsApp, Инстаграм, TikTok и Wechat. Дуров основава Tелеграм през 2013 г.

Той напуска Русия на следващата година, след като отказва да се съобрази с исканията на правителството да закрие опозиционните общности в социалната медийна платформа VKontakte, която продава.

Русия все още счита Дуров за руски гражданин. Нейното външно министерство заяви, че руското посолство във Франция е „предприело незабавно необходимите стъпки за изясняване на ситуацията около руския гражданин, въпреки че не е получило искане от представителите на бизнесмена“.

След това самото посолство заяви, че се стреми да „изясни причините за задържането и да осигури защита на правата на г-н Дуров и да улесни консулския му достъп“. То добави, че френските власти не са сътрудничили на руските официални лица.