Първоначалният оглед на мястото на катастрофата на руския самолет в Египет показва, че тя се дължи на технически проблем, смятат египетски източници, цитирани от Ройтерс.

Междувременно клон на „Ислямска държава” в Египет пое отговорност за разбилия се руски пътнически самолет в Египет. В изявление, което се разпространява в Twitter, групировката твърди, че тя е свалила машината.

"Бойците на "Ислямска държава" успяха да свалят в провинция Синай руски самолет, който транспортираше над 220 кръстоносци и те всички са мъртви", твърди екстремистката група. 

Руският министър на транспорта Максим Соколов обаче определи като недостоверна информацията, че руският самолет е бил свален от зенитна ракета, изстреляна от терористи, предаде ТАСС.  "Поддържаме тясна връзка с египетските колеги, с авиационните власти на тази страна и засега нямаме никаква информация, която да потвърждава такива измислици", заяви министърът. 

Той добави, че скоро на мястото на катастрофата ще работи международна комисия, която ще анализира събрания материал и информация и ще направи изводи за причините на трагедията.

Руският следствен комитет обяви, че проверява проби от горивото, използвано при последното зареждане в Самара на разбилия се самолет.

Разследващите разпитват и хората, които са участвали в подготвянето на самолета за полет и правят обиски на московското летище Домодедово, където е базирана авиокомпанията, оператор на катастрофиралия самолет.

По-рано руската компания "Когалимавиа", чийто самолет се разби днес в Египет, заяви, че не вижда основания да се предполага, че катастрофата е резултат от човешка грешка, предаде Ройтерс, цитирайки Интерфакс и РИА Новости.

Говорителка на компанията каза, че пилотът е бил опитен, а самолетът е бил в добро техническо състояние. Командирът на полета Валерий Немов е имал 12 000 летателни часа, от които 3 800 с този тип самолет, съобщи и ТАСС.

  • Египет: Падналият над Синай руски самолет не е свален от терористи
  • "Ислямска държава" публикува снимка на бомбата, свалила руския самолет (ВИДЕО)
  • Бомбата на сваления самолет в Египет е била заложена в салона
  • Изпращат записите от разбилия се руски самолет в чужбина за анализ
  • Самолетната трагедия разби надеждите на Египет за съживяване на туризма
  • Египет започна собствено разследване по версията за бомба
  • Русия спря всички полети до Египет
  • Путин спря полетите до Египет
  • В Египет са "90% сигурни", че бомба е свалила руския самолет
  • Разследват персонала на летището в Шарм ел Шейх заради разбилия се самолет