Туризмът в Шарм ел Шейх отново се възстановяваше след години на политически сътресения, като толкова много руснаци се радваха на слънцето и се забавляваха, че местните инструктори по плажна аеробика използваха майчиния език на посетителите, а не арабски или английски.

Животът най-малкото започваше да изглежда добър за жителите на червеноморския курорт, но това бе така преди голям пътнически самолет, превозващ руски туристи към дома им, да се взриви над Синайския полуостров, където вилнеят бунтовници от "Ислямска държава", заподозрени в поставяне на бомба на борда. Това пише в свой материал Ройтерс, цитирана от БТА.

Сега бъдещето изглежда мрачно за хиляди египтяни - от таксиметрови шофьори до водолазни инструктори, които се стекоха в Шарм ел Шейх, за да си намерят работа. Представител на туроператорска компания прогнозира, че сега трябва да бъде направена отстъпка от цената на почивките с до 50%.

"Работя в Шарм от три години, но за първи път го виждам толкова празен", казва Ахмед Рабие. Той говори пред кафенето, което държи в Наама бей, в сърцето на курорта. Столовете са сложени върху масите, а и вътре няма нито един човек.

"По това време на деня всички тези кафенета и ресторанти щяха да бъдат пълни", допълва съдържателят.

Рабие плаща по 30 000 египетски лири (3700 щатски долара) наем месечни за мястото плюс текущите разходи за кафенето. Той разказа, че много собственици на малък бизнес е трябвало да затворят магазините си, след като западните правителства обявиха, че Airbus 321 вероятно е бил свален от бомба и отмениха полетите до Шарм ел Шейх. И Русия последва примера.

"Чакаме два или три дни, за да видим какво се случвам, но ако продължи така, ще затворим и ще напуснем", отбелязва той. С ниски цени, евтини пакети и изобилие от хотелски стаи Шарм ел Шейх бе двигател на усилията на Египет да привлече отново посетители. Започваше да се оживява.

Тогава руският самолет катастрофира и "Ислямска държава" пое отговорност. Това незабавно би тревога сред египтяните, отлично съзнаващи колко уязвим е туризмът към такова насилие.

На 17 ноември 1997 година ислямски бунтовници нападнаха храма на кралица Хатшепсут край град Луксор, разположен на река Нил. За нула време те застреляха или пребиха до смърт 58 туристи и четирима египтяни. През следващия януари и февруари броят на посетителите спадна с близо 60 % на годишна основа. Секторът подготви забележително завръщане, но то отне години.

Невидими ръце

Миналия месец министърът на туризма Хишам Зазу заяви, че туристическият сектор - основен стълб на икономиката - очаква умерен растеж тази година с помощта на глобална рекламна кампания.

Президентът Абдел Фатах ас Сиси възстанови донякъде стабилността, откакто през 2013 година военните свалиха от власт ислямисткия президент Мохамед Морси след масови протести срещу управлението му, но не достатъчно, за да убеди голям брой чужденци, че е безопасно да дойдат отново.

Миналата година 9,9 милиона туристи посетиха Египет, доста по-малко спрямо 14,7 милиона през 2010-а - годината преди революциите от Арабската пролет да разтърсят Близкия изток.

Представител на туроператора британска собственост Sharm Travel Solutions в Шарм ел Шейх, заяви, че цените на почивките в курорта могат да бъдат свалени с до 50 %, ако въобще могат да бъдат продадени. "Те могат да продадат тези почивки на половин цена, но с отменени полети ще ги купи ли някой?", пита се той. Други туроператори предлагат ваканции в Шарм ел Шейх с отстъпка от цената до 200 лири (300 долара).

Ако се разходите из Наама бей, ще видите празни заведения всички с табели на руски заради най-многобройната клиентела в курорта.

Известните плажове в курорта имат малко по-добра съдба, като повечето са само наполовина пълни.

Перспективата за рязък спад на приходите от туризъм накара мнозина да се опиват да си обяснят внезапното бедствие във въздуха. Някои отказват да признаят реалността. 

"Зад това стоят невидими чуждестранни ръце", коментира Мохамед Абделазиз, които ръководи бизнес със сафари пътувания.

"Египет има стратегическо местоположение и други страни завиждат на това. Шарм е много безопасен, полицията дори понякога е прекалено строга към нас, за да се увери, че е безопасно за всички гости", твърди той.

Много от интервюираните туристи са съгласни, че в Шарм ел Шейх се възприема като безопасно място. "Аз лично съжалих за Шарм като курорт, когато чух за самолетната катастрофа. Бил съм тук 14 пъти и никога не съм имал проблем", казва почиващият британец Вини Нийли. Ако обаче се окаже, че бомба е свалила руския самолет, това би "ме обезсърчило да се върна", признава той.

Искат летището

Катастрофата е удар по вече разклатения туристически имидж на Шарм ел Шейх, казва таксиметровият шофьор Мохамед Одей. "Никой не идваше тук освен богаташи, хора с дебели портфейли. Сега, ако турист иска нискобюджетна почивка, идва тук. И дори на това идва краят", допълва той.

Сигурността на летището бе основното опасение, което накара британския премиер Дейвид Камерън да отмени полетите до Шарм ел Шейх. Вече се прилагат нови регулации, но за мнозина е твърде късно. "Египтяните не претърсват добре, докато няма катастрофа", твърди Одей, карайки таксито си през пропускателния пункт на летището. Полицаи с автомати и войници наобикалят колата, проверявайки багажника и документите му.

Одей, който е от град Мансура, край делтата на Нил, работи в Шарм ел Шейх от седем години. Първо имал ресторант, но бил принуден да го затвори през 2005 година, след като камикадзе атакувало пазар и хотел.

Той забелязва рязък спад на пътниците след отмяната на полетите. "Сега пътниците са може би 30 % от обичайното и всички искат да стигнат до летището", посочва шофьорът. "Никога преди не съм виждал такива навалици на изхода за заминаващи, обикновено това е характерно за пристигащите", допълва той.

  • Египет: Падналият над Синай руски самолет не е свален от терористи
  • "Ислямска държава" публикува снимка на бомбата, свалила руския самолет (ВИДЕО)
  • Бомбата на сваления самолет в Египет е била заложена в салона
  • Изпращат записите от разбилия се руски самолет в чужбина за анализ
  • Египет започна собствено разследване по версията за бомба
  • Русия спря всички полети до Египет
  • Путин спря полетите до Египет
  • В Египет са "90% сигурни", че бомба е свалила руския самолет
  • Разследват персонала на летището в Шарм ел Шейх заради разбилия се самолет
  • Египет губи 70% от туристите заради взривения руски самолет