Световната здравна организация обяви, че вирусът зика, пренасян от комари, е глобална опасност, тъй като се свързва с хиляди родилни дефекти в Бразилия и се разпространява бързо, предаде Ройтерс.

Тази преценка е направена от независима експертна комисия към СЗО, която е агенция на ООН, след критиките, че досега реакциите са колебливи.

Мнението на експертната комисия ще даде възможност за бързи международни действия и приоритетни изследвания, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпреки че научните изследвания на вируса зика са оскъдни, се смята, че той е свързан със зачестилите случаи на микроцефалия при новородените (бебетата се раждат с по-малък мозък, което може да доведе до значително изоставане в умственото развитие).

Според местните власти е възможно над 4000 бебета да са родени с такава малформация, главно в Североизточна Бразилия.

Предполага се, че зика е свързан и с рядко заболяване, известно като синдром на Гилен-Баре, което може да доведе до парализа и дори смърт при възрастни и деца с отслабена имунна система.

Миналата седмица СЗО предупреди, че вирусът се разпространява "експлозивно" на американския континент и се очаква тази година да бъдат заразени 3 до 4 милиона души.