Китай няма да вземе страната нито на Запада, нито на Русия по въпроса за Украйна. Това обяво китайският президент Си Цзинпин в Берлин в петък. Така той разсея надеждите, че Пекин може да се присъедини към международния натиск върху Москва заради анексията на Крим, предаде „Ройтерс”.

„Китай няма никакви собствени интереси по украинския въпрос. Всички замесени страни трябва да работят за политическо и дипломатическо решение на конфликта", каза Си на обща пресконференция с канцлера Ангела Меркел след разговорите им в германската столица.

Меркел посочи неотдавнашното гласуване в Съвета за сигурност по въпроса за референдума в Крим за присъединяване към Русия, при което Москва остана в изолация с единствен глас против, а Китай бе единственият въздържал се, като ясен знак, „че международната общност не одобрява онова, което Русия направи".

„Ние подкрепяме конструктивните усилия на международната общност за деескалация на обстановката и сме отворени за всякакви идеи, които могат да помогнат за успокояването й и за политическо решение", заяви китайският президент. Той обаче добави, че „Китай винаги е зачитал принципите на международните отношения и ненамесата във вътрешните работи на други страни".
Според „Ройтерс” Пекин е изразил разбиране за руската позиция по Крим, виждайки „исторически основания" за нея.

Първата визита на Си в Германия, след като стана китайски президент миналата година, бе ознаменувана с подписването на бизнес сделки, които ще разширят още повече двустранната търговия, достигнала обем от 140 млрд. евро през 2013 г. Съображенията на бизнеса обаче не попречиха на Меркел публично да повдигне въпросите за човешките права и свободата на словото пред гостуващия китайски президент, отбеляза „Ройтерс”.

„Широкото и свободно изразяване на мнения, разбира се, е много важен елемент, който утвърждава креативността на едно общество - в науката, културата и в гражданското общество", каза канцлерът.

Китайският президент заяви, че неговата страна няма да действа агресивно въз основа на териториалните си претенции в Южнокитайско море, но е решена да отстоява интересите си там. „Ние няма да провокираме конфликт, но и не се страхуваме от конфликт, провокиран от други", подчерта Си. Китай претендира за острови, рифове и атоли в богатата на ресурси акватория на Южнокитайско море, което го поставя в пряк сблъсък с Виетнам и Филипините.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната