Хиляди бежанци продължават да изпълват района на Одрин близо до границите с България и Гърция. Ситуацията засега обаче е спокойна, след като през нощта се наложи намесата на военни части.

Днес се очакват преговори между техни представители и турския премиер.

Бежанците, които искат да преминат през границата, предимно към Гърция са разделени на две групи. Част от тях са до градския стадион, а други са блокирани на магистралата от Истанбул.

Специалният пратеник на bTV Марина Евгениева съобщи, че на аутобана са хората, които бяха блокирани преди на автогарата в Одрин. Те очакват да преминават границата. Малцина от настанените на стадиона са всъщност вътре в съоръжението – опасяват се, че ще ги заключат.

Всички чакат срещата в Анкара, която ще започне в късния следобед.

Газ през нощта, отворена граница – по светло

Тази нощ няколкостотин мигранти се опитаха да преминат на територията на Словения през моста на Хармика, съобщава специалният пратеник на bTV Новините Полина Ботева.

След часове напрежение и очакване се е стигнало и до ескалация, като словенската полиция е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата от мъже, жени и деца.

От тази нощ до днес по обед на словенска територия са влезли около 2000 души. Групите се пропускат според възможностите на властите да обработят документите им, като с предимство се ползват семействата с деца.

Към 13:00 часа българско време стотина бежанци от Сирия, Ирак, Афганистан и Северна Африка чакаха реда си, като в няколко случая се стигна до напрежение, тъй като мигрантите не винаги разбират какво им казват униформените.

Избухват и скандали между чужденците – сирийците настояват да се чака търпеливо и да се изпълняват указанията на властите, докато някои афганистанци и африканци се опитват да си пробият път напред.

Да помогне ли България на мигрантите да преминат през нейна територия на път за Западна Европа?

След като над 17 000 души влязоха в Хърватия откъм Сърбия, въпреки затварянето на 7 от 8-те официални пункта, страната обяви, че няма капацитета да се справи с бежанската вълна и спира да регистрира чужденците.

Правителството започна да насочва и извозва с бусове и влакове хората към границите си с Унгария и Словения.

Десетки доброволци помагат на бежанците да намерят пътя към границата със Словения, както и да получат храна и вода.

Словенските власти обявиха, че ще изпълняват задълженията си като страна членка на Шенген и няма да допуснат страната им да се превърне в транзитен център за хилядите, търсещи убежище.

Въпреки това през нощта различни групи, предимно сирийски семейства бяха допуснати да преминат на словенска територия. Словенският премиер заяви също, че ако бежанската вълна към страната му се засили още може да се обмисли създаването на коридори, по които мигрантите да могат да преминават сигурно.

Зад оградата

До довечера трябва да бъде изградена напълно телената ограда между Унгария и Хърватия. Унгарски войници работят денонощно, за да спрат напълно наплива на бежанци.

Междувременно стана ясно, че Будапеща ще започне частична мобилизация на резервисти на въоръжените сили в най-скоро време. Това предаде унгарската държавна агенция. Министерството на отбраната обяви, че планира резервистите да изпълняват задълженията на охраната на границата.

Транзитът на имигрантите вече предизвика напрежение между Унгария и Хърватия. Снощи унгарските власти спряха влак с 800 бежанци, пътуващ от Загреб към Западна Европа.

Те са били придружавани от полицаи, които били свалени от влака и разоръжени, а машинистът - арестуван.

Загреб обаче опроверга по-късно тази информация. Говорител на правителството уточни, че арести не е имало, а вината за инцидента е в унгарсите власти, които са нарушили предварително споразумение между двете страни.

ЕС поиска от страните членки да подпомогнат Хранителната програма на ООН

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова страните от ЕС да подпомогнат финансово Световната програма по прехраната на ООН, която беше принудена да съкрати помощите си за бежанците поради липса на средства, предаде Франс прес.

„Това е въпрос, който не търпи отлагане”, изтъкна Туск в писмо, адресирано до участниците в срещата на върха на ЕС, която ще се състои на 23 септември в Брюксел. Целта на срещата е да се намери общ отговор на ЕС на миграционната криза.

Туск призова страните да престанат „да се критикуват взаимно” и да дефинират „заслужаваща доверие европейска политика по въпросите на миграцията”. Той призова държавите членки да подпомогнат финансово Световната програма по прехраната, която се нуждае от средства, за да осигури храна на 11 милиона души в Сирия и региона.

Експерти подчертаха, че намаляването на хранителните помощи в бежанските лагери в съседните на Сирия страни е една от основните причини за прииждането на сирийци към ЕС.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия