Хотел в Скопие беше блокиран от полиция, след като настанен в него британец почина, а местните здравни власти се усъмниха, че става дума за смъртоносния вирус ебола.

В болница е негов сънародник със сходни симптоми, но по-късно се появи информация, че двамата пациенти най-вероятно не са били покосени от хеморагичната треска, убила близо 4000 души в Африка.

Починалият е на 58 години, пристигнал е в балканската страна на 2 октомври т.г. от родината си и е бил приет днес в Инфекциозната болница, като лекарите не могли да го спасят. Основна причина за настъпилата само за час негова смърт е вътрешен кръвоизлив.

След първите съмнения за ебола е започнала дезинфекция в лечебното заведение. Другият заболял британски гражданин също е в Македония от 2 октомври, като и за двамата не е известно да са пътували в страни, където има регистрирани случаи на заболяването.

Д-р Йованка Костовска от здравното ведомство обясни на пресконференция, че състоянието на починалия се е влошило през последните 3 дни. Въпреки това, температурата му не е била толкова висока, колкото обикновено се развива при ебола (37.4 градуса при най-често измервани 38.5 и нагоре).

Освен това властите са получили информация, че мъжът редовно е злоупотребявал с алкохол и това може да е допринесло за влошаването на състоянието му. Въпреки всичко, заради твърде обострената клинична картина на британеца и сходството в симптомите, проби ще бъдат изпратени за изследване в Германия.

Резултатите ще станат готови в рамките на 48 часа.

Преди Министерството на здравеопазването в Скопие да обяви, че може би става дума за фалшива тревога, останалите посетители на хотел „Супер 8” и персоналът му бяха спешно хоспитализирани, а в комплекса влязоха експерти със защитни костюми, съобщават медиите в западната ни съседка.

Това е втори случай, в който Македония настръхва заради съмнения за опасния вирус. Група студенти от Африка бяха приети в болница заради висока температура (един от ранните симптоми на ебола, но и на още много болести), но се оказа, че не са заразени.

Новината от Скопие дойде на фона на засилващите се страхове от ебола в Европа и съобщенията за предполагаеми случаи на болестта в няколко страни на континента.

Испанските власти съобщиха по-рано днес, че състоянието на медицинската сестра, която стана първият човек, заразил се с вируса извън обхванатата от епидемия от заболяването Западна Африка, се е влошило. Във Франция цяла сграда с 60 души в нея беше поставена временно под карантина, която по-късно бе вдигната. Чехия хоспитализира медик, завърнал се от Либерия.

Смъртността от ебола е около 60-70 процента. До момента няма официално разработено лекарство срещу заразната болест. Симптомите й в началото приличат на обикновен грип и затова огромна част от предполагаемите случаи в западните страни се оказват само повод за излишно притеснение.

  • Епидемията от ебола официално затихна
  • Заразените от ебола в Западна Африка са най-малко от началото на годината
  • Случай на ебола в Италия
  • СЗО е регистрирала за два дни в Западна Африка 25 смъртни случая от ебола
  • Повече от 26 000 души са се заразили с ебола от началото на епидемията
  • СЗО призна за сериозни пропуски при овладяването на вируса на ебола
  • Последният заразен с ебола пациент в Либерия почина
  • Британска медицинска сестра е излекувана от ебола с експериментално лекарство
  • Една година епидемия - ебола остава глобална заплаха
  • "Лекари без граници" обвини световната общественост в бездействие срещу ебола