Местонахождението на президента на Украйна Виктор Янукович не е известно, обяви в събота неговият представител в парламента Юрий Мирошниченко. „Не знам къде в момента се намира държавният глава. Нямам информация за местонахождението му", обяви той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Охраната на резиденцията на Янукович „Межгорие" отвори днес врати за посетители. В телевизионния ефир журналисти показаха как безпрепятствено са минали през огромното имение близо до Киев. Посрещнала ги охраната, която им направила екскурзия. Служителите на охраната също не знаели къде се намира Янукович. Според тях всички желаещи могат свободно да посетят резиденцията, но помолили да не се мародерства, допълни ИТАР-ТАСС.

Късно вечерта в петък опозицията е завзела правителствения квартал в Киев, като под контрола на протестиращите е дори Президентството.

По-рано американски дипломат съобщи, че президент Виктор Янукович е заминал в петък за източната част на страната, за да присъства на политическо събрание, предаде АФП.

„Според нашата информация, а аз разговарях с Министерството на външните работи преди час и половина, президентът е заминал за Харков в Източна Украйна за нещо като събрание, което се провежда там”, заяви дипломатът, запитан за слуховете за бягство на президента от Киев след подписването на споразумението с опозицията.

Това не е необичайно, след като взима важно политическо решение, президентът за посети източната част на страната, където е базата му, напомни дипломатът. Той обаче заяви, че не може да потвърди информациите, че министърът на вътрешните работи Виталий Захарченко е избягал в Беларус.

От информационната служба на летището в Харков обаче опровергаха информацията. „Самолетът на президента на Украйна Виктор Янукович не е кацал на летището в Харков, съобщиха от там. „Президентският самолет не се е приземявал при нас", заявил представител на летището.

По-рано в събота украински медии разпространиха информацията, че президентът е излетял за Харков за участие в конгреса на депутатите от югоизточните области, организиран от Общоукраинския обществен съюз „Украински фронт". Заседанието е планирано за събота.

Опозиционният лидер Виталий Кличко също обяви, че президентът е напуснал столицата Киев.

Президентът Виктор Янукович е в Украйна, съобщи пред „Ройтерс” източник от охраната и допълни: „Той е добре и е в Украйна." В отговор на въпрос дали оспорваният държавен глава е в столицата той заяви: „Не мога да кажа".

Украинската информационна агенция УНИАН цитира Анна Герман, депутатката от управляващата Партия на регионите и президентски съветник, според която Янукович е в североизточния град Харков, въпреки съобщението от летището, че самолетът му не е кацал там.

Повечето членове на правителството на Украйна са напуснали работните си места и са заминали в неизвестна посока, каза днес на заседанието на парламента депутат от опозиционната партия „Баткавищина” Александър Турчинов. „Мнозинството министри са напуснали и са поели в неизвестна посока. Единственият легитимен орган сега остана Върховната рада", подчерта опозиционерът.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната