Има ли скрито послание зад емоционалните думи на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който отново спомена България в пламенна реч.  Той изброи редица градове, сред които и Кърджали, заявявайки, че те са "част от нашето сърце".  

Духовете в България се разбуниха след съботната реч на Ердоган в Бурса. От трибуната той говори за войната в Сирия и Ирак, но отбелязва и границите на Турция в неговото сърце.

„Възможно ли е да мислим по различен начин за Газиантеп, Халеб, Ризе, Батуми, Одрин, Гюмюрджина, Кърджали, Бурса по начин, различен от този, с който мислим за Одрин. Да,тези градове сега физически са в границите на други държави, но нашите сърца са широки дотолкова,че да ги приемат всичките”, отбеляза Ердоган.

Политологът Огнян Минчев е на мнение, че зад тези думи на Ердоган има нещо повече от емоционален заряд. Според него Турция се отдалечава все повече от светската република, създадена от Ататюрк.

“Tова, което говори господин Ердоган, е опасно поради простата причина, че то не може да бъде тълкувано по друг начин, освен като някакъв тип възобновена претенция, макар и граници на сърцето, макар и културни претенции. Това е един все по-настъпателен и все по-агресивен неоосманизъм, който не може да не създава страхове и да не изостри отношенията на Турция с нейните съседи”, коментира политологът.

Бившият главен редактор на вестник „Заман” Мехмед Юмер у нас вижда друго послание зад думите на Ердоган.

Според него се артикулира външнополитическа тема с вътрешнополитическа цел.

„Едва ли можем да доловим в експертното мнение на историците притеснително намерение, защото в момента Турция е изключително концентрирана в Близкия изток”, поясни Юмер.

“Емоционалната привързаност на турския президент към негови сънародници из целия свят, споменават се много държави, и границите на широтата на неговото сърце не могат да бъдат повод за официална реакция на българското правителство", коментира външният министър Даниел Митов.

„Г-н Ердоган прави ясно разграничение между държавните граници в региона, които той казва, че уважава, и тъй наречените граници на неговото сърце”, посочва Митов в профила си във "Фейсбук".

Границите  на държавите в региона са окончателни и всички страни ги спазват чрез международни договори, заявява още министърът.