Химическата атака на 21 август в околностите на Дамаск е извършена от режима на президента Башар ал-Асад и при нея са загинали най-малко 281 души, показва документ на френското разузнаване, оповестен днес, пише АФП.

Източник е оповестил броят на жертвите, споменат в доклада на премиера Жан-Марк Еро на депутатите на среща, посветена на сирийската криза. В документа се отбелязва още, че атаката е била "масивна".

В изявление Еро, заяви, че няма да има гласуване относно Сирия по време на парламентарните дебати в сряда, понеже няма съмнение, че Дамаск стои зад смъртоносната атака с химическо оръжие, предаде АФП.

„Режимът на Башар Асад е извършил непоправимото на 21 август”, заяви той и добави, че президентът Франсоа Оланд продължава с усилията си да сформира коалиция колкото се може по-скоро.

Данните са значително по-ниски от оповестените от властите във Вашингтон, които говорят за поне 1400 загинали. В момента страната се опитва да събере коалиция, която да нанесе въздушни удари срещу Сирия.

Правителството на Асад отхвърли отговорността си за атаката и обвини за нея бойците на опозицията, които били въоръжени от Запада. Еро се срещна с депутати, за да им предостави ясно доказателство, че режимът в Дамаск стои зад атаката.

Очаква се документите да бъдат публикувани на уебстраниците на Елисейския дворец и на министерствата на външните работи и на отбраната.

Междувременно, ООН съобщи, че експертите по химическите оръжия могат да се върнат в Сирия, за да приключат работата си по разследването на данните за възможна употреба на химически оръжия в страната.