В Кьолн се проведоха протест и контрапротест и се стигна до сблъсъци с полицията след скандалните разкрития за сексуални посегателства над десетки жени от чужденци навръх Нова година.

При изключителни мерки за сигурност преминаха демонстрациите днес на централната гара в Кльон. Обединяваше ги това, че демонстрантите казаха "Не" на насилието над жени. Но ако едните се обявиха в подкрепа на бежанците, от другата страна имаше викове и призиви за ограничаване броя на мигрантите.

Семейството на Софи и Аксел днес беше на площада между катедралата и централната гара - мястото, където в новогодишната нощ се случва нещо недопустимо. Двамата имат две дъщери, на същата възраст като нападнатите момичета.

„Ние искаме толерантност от тези, които идват в нашата страна. Това е важно. Искаме да има почит към нашия начин на живот и закони. Но сме и на другата страна на Пегида, защото не искаме подобни случаи да разбиват нашите ценности”, каза Софи Хиршпек.

„Ние сме един отворен град. Но и искаме уважение от новите хора, които идват тук”, коментира Аксел Хиршпек.

От едната страна на гарата се проведе протест в защита на бежанците. От другата страна - протест срещу бежанците.

Над 2000 полицаи пазеха, за да не се стигне до сблъсъци. На фона на протестите, канцлерът Меркел втвърди тона:

„Ако е извършено престъпление, което се наказва дори само с условна присъда, правото на убежище трябва да се отнема”.

След случилото се в Новогодишната нощ на гарата в Кьолн обществените нагласи в Германия все повече се поляризират. Увеличава се и политическият натиск върху канцлера Меркел, а различни политически партии говорят за по-строги закони към извършителите на криминални престъпления и за ограничаване броя на чужденците.