Съединените щати са започнали да преместват свои ядрени оръжия от Турция в Румъния, съобщава сайтът „ЮрАктив” (EurActiv.com), позовавайки се на неназовани източници.

От румънското външно министерство обаче отричат информацията.

Според онлайн изданието ядрените оръжия ще бъдат преместени в база „Девеселу”, където неотдавна беше инсталиран противоракетният щит на НАТО, а причина за операцията са влошаващите се отношения между Анкара и Вашингтон.

Доклад на „Стимсън сентър”, цитиран от „ЮрАктив”, посочва, че в Турция са останали около 50 американски ядрени бойни глави, съхранявани във военната база „Инджирлик” от времето на Студената война насам.

Според изданието отношенията между двете страни толкова са се влошили, че Вашингтон не може да разчита повече на Анкара да пази оръжията.

По време на опита за военен преврат в южната ни съседка токът във военната база беше  прекъснат, а турското правителство издаде забрана американски самолети да влизат и излизат от страната.

Малко по-късно ръководителят на базата беше арестуван заради връзки с превратаджиите.

Според „ЮрАктив” Вашингтон има опасения, че ядрените оръжия не са в безопасност на територията на база „Инджирлик” и могат да бъдат откраднати от терористи, ако останат там.

Вашингтон и Анкара засега не коментират информацията за прехвърлянето, макар че ТАСС цитира официален представител на Пентагона, според когото Съединените щати нямат намерение да потвърдят или да опровергаят информацията.

НАТО от своя страна даде дипломатичен отговор на запитване от „ЮрАктив” по въпроса, като заяви, че съюзниците трябва да се уверят, че ядрените оръжия, разположени в Европа, се намират „в безопасност”.

Експертът по въпроси на сигурността Хари Букур Марку заяви пред „Ромъния либера”, че новината за ядреното оръжие в Турция е „градска легенда”, тъй като американците никога не са потвърждавали наличието на ядрено оръжие в „Инджирлик”. Според него в Румъния няма условия за складиране и контрол на подобно оръжие. Румънският специалист изказа предположение, че зад тази информация може да стои Москва, която има какво да спечели от разпространяването ѝ.