Дрон е обстрелвал оперативен център на ИД в сирийския град Ракка, съобщи Ройтерс. Не се знае дали е руски или на водената от САЩ коалиция.

Ракка е един от основните оперативни центрове на групировката в Сирия и районът е обект на въздушни удари от водената от САЩ коалиция.

Руски бойни самолети, които започнаха тази седмица въздушна кампания в подкрепа на президента Башар ал Асад, също бомбардираха вчера района на Ракка, съобщи руското министерство на отбраната.

Засега няма информация за жертви от нападението с дрона, нито за принадлежността му.

Според Сирийския център за човешките права "Ислямска държава" днес не е организирала петъчни молитви в няколко джамии в Ракка, която е фактическата й столица, от страх от руски въздушни удари, предаде Асошиейтед прес. Организация, наричаща себе си

"Ракка е подложена на мълчаливо клане", твърди, че няколко джамии са били евакуирани. Сирийският център съобщи, че при въздушни рейдове в Ракка вчера са били убити 12 екстремисти, между които тунизиец и иракчанин. Центърът добави, че не е ясно дали деветте рейда са били извършени от руски самолети или от самолети на водената от САЩ коалиция.

Руски самолети са извършили днес удари в североизточната сирийска провинция Идлиб срещу бойци от бунтовническия съюз "Армия на завоеванието", съобщи ливанската телевизия Ал Маядин, цитирана от Ройтерс. "При ударите са поразени щабове на лидери и групи бойци в района на Джиср ал Шугхур и планината Зауя", уточни тв каналът. Руски изтребители са бомбардирали също позиции на подкрепяната от чужбина бунтовническа фракция "Изза" в съседната провинция Хама.

Сирийски военен източник и държавната телевизия в Сирия съобщиха, че руски бойни самолети са извършили нова вълна от нападения от четвъртък през нощта досега в северозападна и западна Сирия, предаде Ройтерс. Според източника 18 удара са били нанесени в провинциите Идлиб, Хама и Алепо срещу цели на ИД.

"Ройтерс" посочва обаче, че поне част от тези удари са били насочени върху райони, обстрелвани по-рано тази седмица от руските самолети, в които ИД няма или има съвсем слабо присъствие. Бунтовниците, действащи в Идлиб и Хама, в по-голямата си част принадлежат към групировки, борещи се да свалят Асад от власт. Тези групировки контролират и райони в провинция Алепо, където оперира и ИД.

Междувременно „Ислямска държава” публикува в интернет заплашително послание за Русия и президента Владимир Путин, съобщи БГНЕС.

Привържениците на „Ислямска държава” пуснаха снимка с разрушения „Червен площад”, един от символите на Москва и Русия. Тази снимка, както и фотографията с църквата „Св. Василий Блажени”, е посочена като мишена и има за цел Русия да бъде сплашена. Под снимката джихадистите са написали „Смърт за Путин. Идваме скоро”.