Турция, САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Катар и Саудитска Арабия призоваха Русия да прекрати военно-въздушната операция в Сирия, гласи съвместна декларация, разпространена от турското Министерство на външните работи цитирана от ТАСС.

„Ние изразяваме дълбокото си безпокойство от нарастващото военно присъствие в Сирия”, се посочва в документа. Според представителите на седемте държави, действията на Москва ще доведат до допълнителна ескалация и радикализация в региона.

На този фон председателят на Комисията по външнополитически въпроси в Държавната дума Алексей Пушков заяви преди френското радио Европа 1, че въздушната кампания в Сирия ще продължи „3 до 4 месеца”, като ударите ще стават все по-интензивни.

През последните 24 часа са извършени 18 бойни полета, при които са унищожени команден пункт на ИДИЛ в Хама и скалд за боеприпаси.

Днес президентът Владимир Путин трябва да се срещне с колегите си от Франция, Германия и Украйна. Вероятно мирът в Донбас няма да е единствената тема на разговорите в Париж.

Русия от 30 септември обстрелва обекти в Сирия, като твърди, че цел са терористи, включително и „Ислямска държава”. Западните наблюдатели и сирийски активисти обаче са категорични, че се бомбардират предимно по-умерени опозиционни групировки, докато избилите хиляди хора джихадисти се ползват с относително спокойствие.

„Относно различните информации в медиите, за цивилни жертви - ние бяхме подготвени за такава информационна атака срещу нас. Искам да ви обърна внимание, че първите съобщения за цивилни жертви бяха пуснати, преди нашите самолети да са излетели”, посочи Владимир Путин.

На пресконференция в централата на ООН, руският външен министър отново потвърди, че Русия се бори с тероризма.

„Руското министерство на отбраната представи пълен доклад за ударите и поразените цели. Мишените са складове за оръжия и бази на Ислямска държава”, заяви Сергей Лавров.

Вчера вечерта Ройтерс разпространи информация от ливански източници, че Иран разполага свои войски в Сирия, които ще се включат заедно с армията на Асад, „Хизбула” и шиитски милиции в мащабно настъпление в региони, където отново няма сериозно присъствие на „Ислямска държава”.

Междувревменно американските и руските военни проведоха първите консултации за Сирия чрез видеоконферентна връзка. Основната цел е да се избегнат конфликти и опасни ситуации при военните операции.