Безпокойството от рисковете за разпространение на ебола става все по-силно, а специалистите сравняват епидемията със СПИН-а. В същото време в Мадрид здравословното състояние на първия заразен човек извън Африка се влоши.

"От 30 години работя в сектора на общественото здраве, единственото сравнимо нещо беше СПИН-ът", заяви д-р Том Фреден, директор на Американския център за контрол и превенция на заболяванията, на кръгла маса във Вашингтон, цитиран от АФП.

Безпокойство изрази и президентът на Сиера Леоне Ърнест Бай Корома, според когото "международният отговор за момента е по-бавен от ритъма на предаване на заболяването".

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун каза от своя страна, че настоящата помощ трябва да се увеличи двадесетократно, за да бъде изкоренено заболяването, отнело живота на 3900 души. Директорката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че "трябва да се увеличат дефицитите, за да помогнем на хората".

На място в Гвинея медицинският център на Лекари без граници е близо до точката на насищане след новото увеличаване на случаите със заразени в страната. В Зимбабве, където не е регистриран нито един случай, болница с 35 легла в столицата Хараре беше напълно затворена, за да бъде изолиран подозрителен пациент, подложен на изследвания.

Засилен контрол

Отвъд Атлантика Вашингтон и Отава съобщиха, че засилват контрола на пътниците, идващи от африкански страни, засегнати от ебола, която отне живота на пациент в Тексас в сряда. Пътниците в риск трябва да преминат през измерване на температурата.


В Европа Великобритания предвижа въвеждането на "засилен скрининг на първо време на летищата Хийтроу и Гетуик и на терминалите на Евростар" за хората, пристигащи от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

Френският министър на здравеопазването Марисол Турен заяви, че Франция работи за засилване на контрола на заминаващите пътници от засегнатите от епидемията страни, но предупреди, че контролът на пристигащите пътници не е "чудодейно решение".

ЕС планира среща на 17 октомври за обсъждане на евентуално засилване на контрола. В Мадрид на шестия етаж на болница "Карлос III" здравето на първия човек, заразен с ебола извън Африка, Тереса Ромеро, рязко се влоши вчера. "Искаме да изразим подкрепата си за заразения човек от вируса ебола, който страда в този момент и чийто живот е в сериозна опасност", заяви губернаторът на Мадридска област Инасио Гонсалес.

В Канада министерството на здравеопазването съобщи, че очаква от два месеца зелена светлина от СЗО за изпращане в засегнатите области на 800 до 1000 дози от експерименталната ваксина VSV-EBOV, която била "обещаваща върху животни", въпреки че все още не е тествана върху хора.

Къде сме ние

На този фон акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН, коментира пред БНР, че единствено в инфекциозната клиника на ВМА има условия за хоспитализиране на особени случаи на заразни заболявания.

„Нямаме сертифицирана носилка за болни, няма защитни екипи за лекарите, но доколкото знам във ВМА са поръчали носилка от Израел”, добави той.

Специализирана носилка действително ще има и то съвсем скоро, увери здравният министър Мирослав Ненков пред bTV. Той бе предпазлив в изказванията си по темата и призна, че готовността на България да се справи с ебола е в по-ниска степен от тази на западните държави. Ненков обаче отрече теорията, че страната ни е тотално неподготвена, за да посрещне вируса.

Има контрол на летищата, заяви акад. Гълъбов. Важно е на нашето летище да има контрол на хората, които идват от застрашените страни. Според него биха могли да се използват скенерите, с които по време на разпространението на птичи грип се измерваше температурата на пътниците, пристигащи в страната ни.

В Европа може да има отделни заболявания, но едва ли ще настъпи епидемия от ебола. Много се надяваме Европа да бъде защитена. За съжаление, досега срещу ебола няма ваксина, каза Гълъбов.

Вирусът е крайно заразен - чрез мръсни ръце, чрез въздуха, от мъртви – по всички начини.

Македонският случай едва ли е ебола

Не вярвам случаят с англичанина в Македония да свързан с ебола, каза академикът. Към тази теза се присъедини и Мирослав Ненков, който изрази силни съмнения, че причината за смъртта на британеца в македонската столица е причинена от вируса.

  • Епидемията от ебола официално затихна
  • Заразените от ебола в Западна Африка са най-малко от началото на годината
  • Случай на ебола в Италия
  • СЗО е регистрирала за два дни в Западна Африка 25 смъртни случая от ебола
  • Повече от 26 000 души са се заразили с ебола от началото на епидемията
  • СЗО призна за сериозни пропуски при овладяването на вируса на ебола
  • Последният заразен с ебола пациент в Либерия почина
  • Британска медицинска сестра е излекувана от ебола с експериментално лекарство
  • Една година епидемия - ебола остава глобална заплаха
  • "Лекари без граници" обвини световната общественост в бездействие срещу ебола