Руският президент Владимир Путин заяви, че политическите лидери на Турция окуражават ислямизацията на турското общество.

„Проблемът не е трагедията, на която бяхме свидетели вчера. Проблемът е много по-дълбок. От години настоящото турско ръководство преследва нарочна политика на подкрепа на ислямизацията на тяхната страна”, коментира Путин ден след свалянето на руския самолет от Турция на границата със Сирия.

Ислямът е важна световна религия, една от традиционните религии, включително в Русия. Самите ние подкрепяме исляма и ще продължим да правим това, но сега говорим за подкрепа за по-радикално течение. Това само по себе си създава много неблагоприятна среда, което на пръв поглед не се вижда, отбеляза още руският държавен глава.

В руската база в Сирия ще бъдат изпратени ракети С-300, заяви още Путин, цитиран от Ройтерс, която се позова на руски агенции. В друго изказване военният министър Сергей Шойгу обяви, че още по-модерните зетнитно-ракетни комплекси С-400 "Триумф" ще бъдат разположени в базата Хмеймим.

Русия ще продължи въздушните удари срещу обекти на „Ислямска държава” в Сирия близо до турската граница, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Бихме искали терористите да са по-далеч от турската граница, но за съжаление, те са разположени на сирийска територия близо до границата. Операциите ще продължат без съмнение”, каза Песков.

По-рано от руското военно министерство обявиха, че вторият пилот от сваления самолет Су-24 е жив и вече се е върнал в руската военна база в Сирия. 

Путин подкрепи препоръката на руското външно министерство към руснаците да се въздържат от пътувания в Турция. Той предупреди, че руските граждани в Турция може да бъдат изложени на сериозна опасност. "След случилото се вчера не можем да изключим други инциденти, добави президентът.

И все пак

Русия е готова да състави общ генерален щаб за борба с "Ислямска държава", в който да влизат Франция, САЩ и дори Турция въпреки изостреното напрежение между Анкара и Москва, заяви руският посланик в Париж Александър Орлов, цитиран от Франс прес.

"Готови сме да планираме заедно удари по позициите на "Даеш" (арабският акроним на ИДИЛ-б.р.) и за целта да съставим общ генерален щаб с Франция, с Америка, с всички страни, които са съгласни да се включат в тази коалиция. Турците също са добре дошли, стига да желаят", каза Орлов.