Заради рекордно ниската избирателна активност се появи възможност за балотаж. Последните данни на руската ЦИК сочат убедителна победа за кандидата на Кремъл - Сергей Собянин с близо 58 на сто, но при едва 3 процента от преброените бюлетини.

Опозиционерът Алексей Навални оспорва тези цифри и твърди, че резултатът на Собянин е под 50 процента. По-рано през деня информацията на власт и опозиция бяха относително идентични.

Още преди края на изборния ден от щаба на Алексей Навални обявиха данните от своите екзит-пол проучвания. Те сочеха, че Навални събира около 36 процента от гласовете срещу 46 за Сергей Собянин.

Данните на държавната агенция ВЦИОМ сочат друго - победа за Собянин още на първи тур с 52 процента. При това положение обаче победата или балотажът са в рамките на статистическата грешка. До изнасянето на окончателните данни всеки ще твърди своето.

„Събраните данни потвърждават предреченото от нашите социолози миналата седмица. Всичко върви по нашите прогнози. А те са, че втори тур ще има”, посочи Леонид Волков.

Развоят на събитията може да се отчете като своеобразен успех за опозицията. Големият процент гласове за Навални се дължи и на ниската избирателна активност - под 30 процента, докато очакването на властите беше да дойдат поне половината избиратели.

Вотът е исторически, тъй като се провежда за първи път от 10 години насам. Той е и тест за силите на опозицията да се противопоставят на Кремъл.