Московското кметство разреши утре кандидата за кмет на руската столица Алексей Навални да проведе митинг , съобщи представител на градоначалството, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му демонстрацията е с разрешение за численост от 2500 души на "Блатния площад" в руската столица и според него броят хора е напълно достатъчен.

Един от лидерите на руската опозиция, Алексей Навални е основен съперник на днешните кметски избори в Москва на сегашния градоначалник, подкрепяния от Кремъл Сергей Собянин. Президентът Владимир Путин, който вече гласува на изборите изрази увереност в победата на своя кандидат, предаде Франс прес.

Програмата на руския президент предвижда участие в церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания кмет на столицата в четвъртък, посочи източник от Кремъл.

Путин коментира на излизане от избирателната секция, че "големите градове нямат нужда от (кметове) политици, необходими са динамични и прагматични, дори бих казал деполитизирани, технически хора, които умеят да работят".

Според проучванията на общественото мнение Собянин е отявлен фаворит в надпреварата, като има подкрепата на около 60% от избирателите. Навални е втори в сондажите с 20 на сто подкрепа.

Изборите преминават при ниска избирателна активност, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Московската градска избирателна комисия. Към 15 ч. местно време (14 ч. българско време) правото си на вот са упражнили едва 18,56 процента от гласоподавателите.Избирателните секции ще затворят в 20 ч. (19 ч. българско време). Първите официални резултати са очаквани в 22 ч. (21 ч. българско време).