Хеликоптери на Граничната полиция от вчера патрулират засилено над границата на България с Гърция и Македония. До момента няма нито един случай на нелегално пресичане на българската граница, обяви Гранична полиция.

Македония снощи пропусна от Гърция през Гевгелия хиляди бежанци, които веднага продължиха към сръбската граница. Походът им до Западна Европа вече на македонско-сръбския граничен пункт Табановце проследиха пратениците на bTV Новините Полина Ботева и операторът Иван Филчев.

Снимка: bTV

Екипът ни тръгна по пътя на бежанците от Македония към Западна Европа. Те достигат с превозно средство само до ж.п. гарата на града и след това трябва да продължат пеша по линията до границата със Сърбия.

От хилядите бежанци на македонско гръцката гранича вчера днес са останали едва няколкостотин.

Мохамед разказва историята си, докато се намира в ничията земя между две държави. „Много е лошо, положението е лошо, има толкова много хора. Сега са по-малко, вчера имаше хиляди”, каза мъжът.

На всеки половин час властите пропускат групи от по петдесетина имигранти.

„Виждате ситуацията на границата, прилича на тази от миналите дни, но вече е много по-различно, няма място за сравнение с вчера. Хората се пропускат в зависимост от възможностите за регистрация, които сега са увеличени”, коментира Александра от Върховен комисариат за бежанците към ООН.

През цялата нощ влаковете продължаваха да извозват бежанците.

„Имам билет до Сърбия, не знам дали ще успея да се кача на влака, но вижте какво е положението тук – много хора чакат по 2-3 дни. Изненадващо полицията на Македония отвори пътя за нас. Както стреляха, така отвориха пътя, не знам защо”, каза и Адхалед.

Така вълната от бежанци се оказа възможност и за македонските шофьори на таксита, които срещу 70 евро извозват хората о границата със Сърбия. „Днес не знаем, вчера бяха много, много – от цяла Македония дойдоха автобуси да ги превозят”, разказаха шофьори.

А веднъж стигнали до последната спирка на железницата в Македония бежанците продължават пътя си пеша – по релсите до сръбска земя. След като достигнат до Сърбия, имигрантите получават документи и са извозвани до Белград.

А след това повечето от тях продължават по пътя си към Западна Европа.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия