Двата пистолета, с които Наполеон Бонапарт е възнамерявал да се самоубие, бяха продадени във Франция за 1,69 млн. евро, съобщиха от аукционната къща Osenat. Правителството настоя те да останат в страната като национално богатство, предаде АФП.

Търгът се е провел във Фонтенбло, а самоличността на купувача не беше оповестена. Съобщава се само, че крайната продажна цена, заедно с таксите, е надхвърлила прогнозната стойност от 1,2 млн. евро.

Преди продажбата на оръжията Комисията за националните съкровища към френското Министерство на културата класифицира предметите като национално богатство. Поради тази причина то наложи забрана за износа им, а решението да това беше публикувано в официалния правителствен вестник на 6 юли.

С издаването на сертификата за забрана на износа се открива 30-месечен период, през който френското правителство може да направи предложение за закупуване на пистолетите от неидентифицирания нов собственик. Той обаче има правото да откаже, пояснява АФП.

На богато украсените пистолети, инкрустирани със злато и сребро, е гравиран Наполеон в пълния си императорски разкош.

Смята се, че те „почти са били използвани“ за прекратяване на живота на френския владетел през 1814 г., когато той е бил принуден да се откаже от властта, след като чужди сили разбиват армията му и окупират Париж.

Вещите, свързани с императора, са изключително търсени сред колекционерите. Една от прочутите му черни шапки с петолъчка „бикорн“ и сини, бели и червени украшения беше продадена за 1,9 млн. евро през ноември миналата година.