Президентът на водещата френска петролна компания “Тотал” Кристоф дьо Маржори загина при нелепа самолетна катастрофа в Москва. Инцидентът е станал малко след полунощ местно време на летище „Внуково”.

При опит да излети за Париж самолетът на Дьо Маржори се ударил в снегорин. Отломките на летателния апарат са се разлетели на разстояние от 200 метра. Загинали са четирима души - президентът на петролната компания и тричленният френски екипаж.

Шофьорът на снегорина е невредим. Разследването на авиокатастрофата ще се води от Федералната агенция за въздушен транспорт. Френски екип също ще участва в следствието.

Водачът на снегорина, с който се сблъска самолетът Фолкън, е бил пиян. Това съобщи по-късно за ТАСС говорителят на федералното следствие Владимир Маркин.

Образувано е дело в отдела за въздушен и морски транспорт на московското следствие по обвинение за нарушаване на правилата за експлоатация на въздушния транспорт и предивзикване на смърт по непредпазливост на две или повече лица. Тепърва ще се уточнява защо въздушните диспечери са допуснали на пистата за излитане да има снегопочистваща техника.

"Сред основните версии са грешка на диспечера, и действията на шофьора на снегорина. Установено е, че по време на инцидента шофьорът е бил в състояние на алкохолно опиянение. Ще бъдат разгледани и версиите за неблагоприятни метеорологическа обстановка и грешка на пилота", заяви Татяна Морозова от Следствения комитет на РФ.

Последната реч - критика срещу санкциите

По време на последната си реч Кристоф дьо Маржори е изразил позиция против налагането на санкции срещу Русия, предаде Интерфакс. Той е подчертал, че изказва мнението си както директор на „Тотал”, така и като съпредседател на руско-френския делови съвет.

„Действащите санкции усложняват дейността на европейските и американски компании в Русия. „Тотал” анализира влиянието на санкциите на нейния бизнес в Русия от юридическа, икономическа и други гледни точки. Нашата стратегия не се е променила- ние сме привърженици на дейността в Русия”, е заявил Маржори, като е подчертал, че смята санкциите за непродуктивни и несправедливи.

„Ако санкциите са останали единствения инструмент, то това означава провал на дипломацията”, е констатирал директорът на „Тотал”.

Големия мустак

Кристоф дьо Маржори е наричан "партиархът на френската индустрия" и Големия мустак. "Тотал" е най-големият индустриален конгломерат във Франция и четвъртата петролна компания в света. Нейните служители са шокирани от новината.

Тотал продължи работата си в русия въпреки санкциите на Европейския съюз и Съединените щати.

Днес и президентите, и премиерите на Русия и Франция изказаха съболезнования на близките на Кристоф дьо Маржори и на тримата членове на екипажа.