Депутатите от “Атака”, които пропуснаха дебатите около вота на недоверие заради важно пътуване в Брюксел, не са били приети от нито един евродепутат. Това съобщи електронното издание EurActiv.

Националистите пристигнаха в белгийската столица на 27 септември, но не са успели да влязат в Европарламента, понеже нито един евродепутат не се съгласил да се срещне с тях. Официалният повод за визитата, който се оказа по-важен от вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, бе да протестират срещу германския евродепут Дорис Пак от Европейската народна партия, която ги нарече ксенофобска и антиевропейска организация.

След като Партията на европейските социалисти (ПЕС) отказала да се срещне с българските депутати, те изненадващо ги помолили да им уредят среща с ЕНП. Това съобщи говорителят на Ханес Свобода – лидер на групата на социалистите и демократите в Европарламента.

Български дипломати също са получили искане от “Атака” да им организират срещи с официални представители в Брюксел, но са го отклонили като “недопустимо”, тъй като няма практика официални представители на държавата да организират срещи на политически партии.

“Атака” би могла да използва помощ от двамата евродепутати, които през 2009 г. бяха избрани с нейната листа – Слави Бинев и Димитър Стоянов, но и с двамата лидерът Волен Сидеров е в лоши отношения, отбеляза EurActiv.

След като не успели да си уговорят среща, депутатите от “Атака” пристигнали пред европарламента, но успели само да пуснат писмо в пощенската кутия. В него те призовават Дорис Пак да се извини, съобщи Десислав Чуколов вчера.

Според анализатори, истинската причина за зле подготвения „гастрол“ на „Атака“ е вътрешнополитическата ситуация в България и внесеният от ГЕРБ вот на недоверие, писа още изданието.

bTV прати запитвания до партиите в европарламента дали някоя от тях е имала среща с „Атака”. Получихме отговори от ЕНП, групата на „Зелените” и Партията на европейските консерватори и реформисти. И трите партии отговориха, че не са организирали или провеждали срещи с представители на „Атака”. Посъветваха ни да отправим въпросите си към самите народни представители от „Атака”. „Зелените” дори пишат, че не биха участвали в такава среща.

Срещите ни в Брюксел и неофициални и официални бяха с национални организации в европарламента от Франция Австрия и Белгия. Това заяви депутатът от „Атака” Венцислав Лаков днес.