Влак на компанията Metro-North дерайлира в Ню Йорк, съобщи полицията в мегаполиса, цитирана от „Асошиейтед прес”. Според първоначалните данни загиналите при инцидента са най-малко четирима души, а ранените са около 70, 11 от тях са в критично състояние.

Според информация на телевизия ABC инцидентът е станал в района на Бронкс. Дерайлиралият влак е потеглил в 5:45 часа от гара "Поукипси" и е трябвало да пристигне на Гранд Сентрал Стейшън в 7:43 часа местно време. Не се съобщава колко пътници е имало в мотрисите по време на инцидента.

Metro-North предоставя транспортни услуги по едни от най-натоварените жп линии – свързващите Ню Йорк и предградията му с Кънектикът и Ню Хевън на север.

Влаковият транспорт поема голяма част от празничния поток пътници за Деня на благодарността от предградията на Ню Йорк до центъра на града. Злополучната линия обслужва 16 милиона пътници годишно.

На мястото на катастрофата са изпратени над 130 пожарникари, медицински и спасителни екипи. Линията остава затворена, докато властите освободят релсите. Започнало е разследване на причините за катастрофата.

Първоначалните съобщения за вагони, паднали във вода, бяха опровергани. Пет вагона от композицията са излезли от релсите и са се преобърнали, някои на метри от водите на река Хъдсън.

Според показанията на пътници влакът се е движил много бързо и е излязъл от релсите на остър завой.

Снимка: БГНЕС